Δημήτρης Νανόπουλος: Η ιστορία του μποζόνιου Higgs

Ο κορυφαίος καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος
Mε αφορμή...Από ένα βιβλίο που έρχεται τον Οκτώβριο :«………Η ύπαρξη ή όχι μερικών ακόμη νέων quarks, καθώς και η πειραματική παρατήρηση των αφανών ως τότε σωματιδίων δε με ικανοποιούσαν σε σχέση με αυτό που έψαχνα. Χρειαζόμουν κάτι επιστημονικά συγκλονιστικό. Το χρειαζόμουν τόσο απεγνωσμένα, που αναπόφευκτα ήρθε και με βρήκε…...
Την εποχή εκείνη έμενα μέχρι αργά στο CERN, και ένα βράδυ που έφυγα οδηγώντας για το σπίτι, στη μικρή ανηφόρα που ενώνει το CERN με το Meyrin Village, ήρθε η επιφοίτηση: το μποζόνιο Higgs. Αμέσως το ένοιωσα χωρίς καμία αμφιβολία ότι ήταν η σωστή ιδέα. Έφτασα στην πλατεία του Meyrin Village, το πρώτο σημείο όπου μπορούσα να κάνω αναστροφή και ξαναγύρισα στο CERN.
Μπήκα τρέχοντας στο γραφείο του John Ellis και θυμάμαι ότι του είπα σχεδόν φωνάζοντας: «Higgs». Καθώς είχαμε αποχαιρετιστεί μόλις πριν λίγα λεπτά ο Ellis νόμιζε ότι τα είχα χάσει. «Δηλαδή;» ρώτησε. «Πρέπει να βρούμε το σωματίδιο Higgs» του είπα. Ακόμα θυμάμαι το βλέμμα του εκείνη τη στιγμή καθώς εγώ συνέχιζα «Να γράψουμε ένα paper για όλες τις ιδιότητές του και για το πώς μπορεί να ανακαλυφθεί πειραματικά».

Ο John φυσικά αντιλήφθηκε αμέσως την όλη ιδέα. Tην άλλη μέρα το πρωί βρήκαμε τη στενή συνεργάτιδα και φίλη μας, την Mary K. Gaillard, και στρωθήκαμε στη δουλειά……»

         

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ….( απόσπασμα από ένα βιβλίο που έρχεται τον Οκτώβριο )

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις