Επιτυχής επαφή με τον «χαμένο» δορυφόρο ISEE-3

Την επίτευξη αμφίδρομης επικοινωνίας με τον «σιωπηλό» εδώ και χρόνια δορυφόρο ISEE-3 ανακοίνωσε η ομάδα του ISEE-3 Reboot Project.Ήδη έχει αρχίσει η αποστολή εντολών για συγκεκριμένες λειτουργίες, ενώ τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα γίνει αξιολόγηση της συνολικής κατάστασης του σκάφους και θα επιδιωχθεί βελτίωση των τεχνικών που απαιτούνται για την ενεργοποίηση των κινητήρων του και την επαναφορά του σε τροχιά κοντά στη Γη.

Η πρώτη επαφή επετεύχθη στο ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο. Στο εγχείρημα συμμετέχουν, πέρα από το προσωπικό του ραδιοτηλεσκοπίου, το AMSAT-DL του τηλεσκοπίου Μπόχουμ στη Γερμανία, το Space Science Center του Morehead State University, το Allen Telescope Array του ινστιτούτου SETI στην Καλιφόρνια και η NASA.
Απώτερος στόχος είναι η ανάκτηση του ελέγχου του ISEE-3 (International Sun-Earth Explorer) έτσι ώστε να επιστρέψει στην αρχική αποστολή του, η οποία είχε ξεκινήσει το 1978. Το σκάφος είχε μετονομαστεί σε ICE (International Comet Explorer), και όπως αναφέρει η ομάδα, εάν το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, το σκάφος ίσως να μπορέσει κάποια στιγμή να «κυνηγήσει ξανά άλλον ένα κομήτη» (σημειώνεται ότι η μετονομασία είχε λάβει χώρα στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με στόχο το «κυνήγι» τον κομήτη του Χάλεϊ. Αργότερα το σκάφος ανέλαβε ξανά την παρατήρηση του Ήλιου το 1991).

Ο 35 ετών δορυφόρος εκτοξεύτηκε το 1978 και σταμάτησε τη λειτουργία του το 1997.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις