Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014

Μύτη της NASA : Ο άνδρας που μυρίζει ό,τι εκτοξεύεται στο Διάστημα

Εδώ και 38 χρόνια, ο Τζορτζ Όλντριχ είναι η αφοσιωμένη μύτη της NASA.

Η δουλειά του είναι να ελέγχει τη μυρωδιά κάθε αντικειμένου που προορίζεται να ταξιδέψει στο Διάστημα -μια τυπική μέρα στη δουλειά περιλαμβάνει τον οσφρητικό έλεγχο βιβλίων, γαντιών, ρολογιών και κάθε είδους επιστημονικού εξοπλισμού.
Φαίνεται περίεργο, όμως η προσφορά του Όλντριχ έχει «ζωτική σημασία» για τους αστροναύτες, όπως εξηγεί το βίντεο του Science Channel.
Στον κλειστό χώρο των διαστημικών σκαφών, ακόμα και η πιο ελαφριά οσμή μπορεί να παραμείνει στον αέρα για μήνες και χρόνια.
«Αν υπάρχει μια άσχημη μυρωδιά εδώ στο έδαφος -αν για παράδειγμα πάει κάποιος στην τουαλέτα ή κόψει ένα κρεμμύδι- τελικά αραιώνεται και εξαφανίζεται» εξηγεί η Σουζάνα Χάρπερ, επικεφαλής του εργαστηρίου όπου εργάζεται ο Όλντριχ στο Διαστημικό Κέντρο «Τζόνσον» του Χιούστον.
«Όταν όμως βρισκόμαστε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δεν μπορούμε να ανοίξουμε το παράθυρο για να μπει φρέσκος αέρας» λέει.
Ο ίδιος ο Όλντριχ δεν θεωρεί παράξενο το επάγγελμά του, παραδέχεται όμως ότι η οικογένεια και οι φίλοι του λένε πως είναι «λίγο τρελός».


Πηγή: in.gr  NASA

Δημοσίευση σχολίου

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...