Ελληνικές διακρίσεις στην 8η Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής

Με τρεις διακρίσεις στις... αποσκευές της επιστρέφει η ελληνική αποστολή από την 8η Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σουτσάβα της βόρειας Ρουμανίας.
Το χάλκινο μετάλλιο απονεμήθηκε στον μαθητή Νικόλαο Κουκουλεκίδη από το 1ο Γενικό λύκειο Κολλεγίου «Ανατόλια» στη Θεσσαλονίκη, ενώ η μαθήτρια Ελένη Τσαπράζη από το 1ο Γενικό Λύκειο «Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη» στη Θεσσαλονίκη και ο μαθητής Φώτης-Ιωάννης Γιασεμής από τις λυκειακές τάξεις του Γυμνασίου Αγίας Άννας Εύβοιας απέσπασαν εύφημο μνεία.
Στις εξετάσεις πήραν μέρος 209 μαθητές από 37 χώρες από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα. Ο πρώτος «χρυσός» μαθητής ήταν από τη Ρουμανία, ο οποίος κατάφερε να λύσει το 90% των θεμάτων.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννης Σειραδάκης και ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας, οι οποίοι σε συνεργασία με τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Κωνσταντίνο Μελίδη, τον Επίτιμο Σχολικό Σύμβουλο Φυσικών Επιστημών, Χρίστο Ξενάκη από το Βόλο και την Χαρά Παπαθανασίου από το πανεπιστήμιο του Leiden στην Ολλανδία και απόφοιτη του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., προετοίμασαν την ελληνική αποστολή στην ύλη της Ολυμπιάδας, με συστηματική διδασκαλία.
«Οι διακρίσεις των Ελλήνων μαθητών είναι εντυπωσιακές, δεδομένης της κατάργησης του μαθήματος της Αστρονομίας από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, χώρα στην οποία, όπως είναι γνωστό, γεννήθηκε η επιστήμη αυτή» δήλωσε ο κ. Σειραδάκης.
Τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής της αποστολής ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ενώ τα τοπικά έξοδα ανέλαβε η διοργανώτρια χώρα. Η προετοιμασία της αποστολής έγινε σε εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα έξοδά της ανέλαβε το Ίδρυμα Ι. Λάτση.

Η επόμενη Ολυμπιάδα θα διεξαχθεί στην Ινδονησία, τον Αύγουστο του 2015.

Πηγή: Skai.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις