Μια ασυνήθιστη βιογραφία για τον Freud


Ο μύθος του Sigmund Freud (1856-1939) παραμένει ισχυρός, αν και πολλές από τις διάσημες θεωρίες του έχουν αμφισβητηθεί στο πέρασμα του χρόνου. Ο τίτλος του «πατέρα της ψυχανάλυσης», που συνοδεύει τον Αυστριακό γιατρό, φυσιολόγο και ψυχίατρο, υπενθυμίζει, πάντως, την τεράστια συμβολή του στην εξέλιξη της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας.
Μια προσωπικότητα με το κύρος και την ακτινοβολία του Φρόιντ κεντρίζει, όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον των επιστημόνων αλλά και των λογοτεχνών, που επιχειρούν, κατά καιρούς, να αφηγηθούν τη ζωή του, να τη φωτίσουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες ή να την εμπλέξουν στη μυθοπλασία τους. Ένα πρόσφατο, άκρως ενδιαφέρον, παράδειγμα είναι το graphic novel που δημιούργησε η Ελβετίδα συγγραφέας, οικονομολόγος, ιστορικός και ψυχαναλύτρια Corinne Maier. Με τη βοήθεια της Γαλλίδας σχεδιάστριας κόμικς Anne Simon αφηγείται τη ζωή του κορυφαίου ψυχαναλυτή. Ο τίτλος του βιβλίου – κυκλοφορεί από τις βρετανικές εκδόσεις Nobrow- αποτελείται από τη λέξη Freud.
71MuvIX241L
Ως μικρό αγόρι ο Σίγκμουντ Φρόιντ ονειρευόταν να γίνει εξερευνητής, να διασχίσει τους ωκεανούς και να ανακαλύψει νέους τόπους. Τελικά, ως ενήλικας κατάφερε κάτι ανάλογο, να ταξιδέψει στον ανθρώπινο ψυχισμό, επιχειρώντας να τον χαρτογραφήσει και να τον αποκωδικοποιήσει.
Οι δυο γυναίκες δημιουργοί του grpahic novel για τον Φρόιντ κάνουν το δικό τους ταξίδι στη ζωή του με στόχο να αναδείξουν τη μεγαλοφυΐα του, τους αγώνες και τις επαναστατικές ανακαλύψεις του. Στα εντυπωσιακά επιτεύγματα του βιβλίου συγκαταλέγεται η προσπάθεια των δυο δημιουργών να συντονίσουν την εικόνα και το κείμενο της έκδοσης με τη θυελλώδη προσωπικότητα και τις διανοητικές διαδρομές του Σίγκμουντ Φρόιντ. Ας πάρουμε μια γεύση της προσπάθειάς τους από τις παρακάτω φωτογραφίες.

Πηγή: Θαλής και Φίλοι του Γιώργου Καρουζάκη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις