Κβαντομηχανική σήραγγα: η ζωή στην κλασικά απαγορευμένη ζώνη!


Όσοι ασχολούνται με την ορειβασία γνωρίζουν ότι ο μόνος τρόπος για να περάσουν ένα ύψωμα που βρίσκεται στο δρόμο τους και δε μπορούν να παρακάμψουν είναι σκαρφαλώσουν μέχρι την κορυφή του και να κατέβουν και πάλι από την πίσω πλευρά. Αυτό φυσικά είναι ιδιαίτερα κουραστικό, μια που απαιτεί ενέργεια, και κάνει πολλούς από εμάς που δεν τη διαθέτουμε να προτιμούμε να απολαμβάνουμε τις ομορφιές στη φύση βλέποντάς τες στην τηλεόραση...
Η κβαντομηχανική όμως προσφέρει μια λύση που θα έκανε τους περισσότερους από τους «τεμπέληδες» ορειβάτες να αναθαρρήσουν. Επιτρέπει στα στοιχειώδη σωματίδια να διαπεράσουν τέτοιου είδους φράγματα και να βρεθούν στην αντίπερα πλευρά, διασχίζοντας απαγορευμένες για την ενέργεια που τα ίδια έχουν περιοχές. Μάλιστα όσο πιο μικρό είναι ένα σωμάτιο, όσο πιο μικρή είναι η μάζα του, τόσο πιο εύκολα μπορεί να παραβιάσει αυτόν τον προφανή για εμάς κανόνα της κλασικής φυσικής.
Βασικά φαινόμενα της φύσης όπως η ραδιενέργεια και οι πυρηνικές αντιδράσεις σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και στο κέντρο του Ήλιου συμβαίνουν ακριβώς λόγο αυτής της κβαντομηχανικής σήραγγας.
Περισσότερες πληροφορίες για αυτή την κβαντική ζωή στην κλασική παρανομία βρίσκονται στα αγγλικά στο άρθρο που ακολουθεί.

Μετάφραση: H- Φυσική Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις