Χρήση παλιών μπαταριών laptops για ηλεκτροδότηση σπιτιών


Τα δεδομένα όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση σπιτιών σε φτωχές χώρες φαίνεται να μπορεί να αλλάξει έρευνα της ΙΒΜ, στην οποία παρουσιάζεται μέθοδος για την αξιοποίηση παλαιών μπαταριών laptops.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του MIT Technology Review, πολλές από τις 50 εκατ. μπαταρίες lithium-ion οι οποίες πετιούνται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ θα επαρκούσαν για αυτόν τον σκοπό: όπως διαπιστώθηκε από ερευνητές στο IBMResearch India, τουλάχιστον το 70% των μπαταριών αυτών έχουν ακόμα αρκετή «ζωή» ώστε να μπορούν να τροφοδοτήσουν με ενέργεια μία LED τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ημέρα για διάστημα ενός έτους.

Αν και είναι δυνατός ο συνδυασμός φώτων LED με ηλιακά πάνελ και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, η χρήση απορριφθεισών μπαταριών θα καθιστούσε την όλη διαδικασία κατά πολύ πιο οικονομική. «Το πιο ακριβό κομμάτι αυτών των συστημάτων είναι συχνά η μπαταρία» αναφέρει ο Βίκας Τσαντάν, ερευνητής στο Smarter Energy Group του εργαστηρίου, που ηγήθηκε του project. «Σε αυτή την περίπτωση, το πιο ακριβό κομμάτι της λύσης έρχεται από τα σκουπίδια».





Οι ερευνητές της ΙΒΜ, σε συνεργασία με μια εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης πάνω σε hardware, ονόματι RadioStudio, άνοιξαν μπαταρίες και έβγαλαν μονάδες αποθήκευσης- κυψέλες, τις δοκίμασαν για να βρουν τις λειτουργικές και τις χρησιμοποίησαν για τον σχηματισμό νέων μπαταριών. Στη συνέχεια πρόσθεσαν επιπλέον στοιχεία και κυκλώματα για να αποφεύγεται η υπερθέρμανση και τις έδωσαν σε φτωχούς χρήστες στη Μπανγκαλόρ. Τρεις μήνες μετά, οι χρήστες ανέφεραν ότι οι μπαταρίες λειτουργούσαν καλά- το βασικό τους αίτημα είχε να κάνει με πιο ανθεκτικά καλώδια και φωτεινότερες λάμπες, οπότε και τώρα δοκιμάζεται μια νέα έκδοση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις