Η Ευρωπαϊκή Έκθεση Διαστήματος στην Αθήνα

 “Ανακαλύψτε τα οφέλη των διαστημικών εφαρμογών στην καθημερινότητά σας” θα φιλοξενηθεί στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα μεταξύ 28 Μαρτίου έως 5 Απριλίου. Η έκθεση είναι ελεύθερη για όλους και προσφέρει συναρπαστικές πληροφορίες για το πώς οι διαστημικές δραστηριότητες και εφαρμογές επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή μας ζωή, καθώς και για άλλες δραστηριότητες που αφορούν το διάστημα. Η Αθήνα θα είναι η 24η στάση της έκθεσης την οποία έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα πάνω από 500.000 Ευρωπαίοι πολίτες σε όλη την Ευρώπη.
Μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων δορυφορικής πλοήγησης Galileo και EGNOS, και του προγράμματος γεωσκόπησης Copernicus, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα επωφεληθούν από τις πολλές υπηρεσίες και εφαρμογές, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν παγκόσμιες ευκαιρίες στην παγκόσμια αγορά και να συμβάλουν στην υποστήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη.
Μετά από τη μεγάλη επιτυχία της σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις η έκθεση συνεχίζει το ταξίδι της σε όλη την Ευρώπη. Επόμενη στάση είναι η Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος. Χάρη στο πλούσιο και διαδραστικό οπτικοακουστικό υλικό, επισκέπτες όλων των ηλικιών μπορούν να δουν, να αγγίξουν και να βιώσουν το ευρύ φάσμα των τεχνολογιών και καινοτόμων υπηρεσιών που προσφέρονται από το διάστημα.
Περιλαμβάνει αντίγραφα των δορυφόρων παρατήρησης της Γης και της δορυφορικής πλοήγησης, και μια διαδραστική υδρόγειο σφαίρα για την οπτικοποίηση των πληροφοριών που παρέχουν.
Μάθετε για το πώς η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από τα ελεύθερα και ανοιχτά δεδομένα από τα ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα και πώς ελληνικές επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα εξελίσσουν τη διαστημική επιστήμη και δημιουργούν εφαρμογές και υπηρεσίες που προέρχονται από τη διαστημική τεχνολογία.
Με αφορμή την εκτόξευση του ζεύγους των δορυφόρων Galileo που έχει οριστεί για τις 27 Μαρτίου, ακριβώς μια μέρα πριν την έναρξη της έκθεσης, στις 28 Μαρτίου θα επισκεφθεί την έκθεση μια ξεχωριστή καλεσμένη. Η Αναστασία Παναγιωτακοπούλου ήταν η νικήτρια τουΔιαγωνισμού Ζωγραφιάς Galileo της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη χώρα μας, και ο ένας από τους δύο δορυφόρους Galileo που είναι προγραμματισμένοι να εκτοξευθούν στις 27 Μαρτίου φέρει το όνομα της.
Η Αναστασία είχε βραβευθεί το 2012 για την καλύτερη ζωγραφιά στο θέμα «Διάστημα και Αεροναυπηγική». Ο διαγωνισμός είχε διεξαχθεί σε κάθε ένα από τα 27 Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια κριτική επιτροπή εθνικών προσωπικοτήτων επέλεξε τον νικητή της κάθε χώρας που ένας από τους δορυφόρους του προγράμματος Galileo φέρει το όνομά του.
Σχολεία και ομάδες θα πρέπει να εξασφαλίσουν την ξενάγηση τους κάνοντας εγγραφή στην ιστοσελίδα κρατήσεων. Η συμμετοχή στην έκθεση και όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν.

Η Έκθεση θα διαρκέσει από τις 28 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου και θα είναι ανοιχτή:

Δευτέρα – Πέμπτη: 09:00-20:00

Παρασκευή και Σάββατο: 10:00-21:00

Κυριακή: 10:00-20:00

Πηγή: ESA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις