Hubble: Υπόγειος ωκεανός στον Γανυμήδη

Οι παρατηρήσεις του Hubble «δείχνουν» έναν υπόγειο ωκεανό στον μεγαλύτερο δορυφόρο του Δία.
800 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον ήλιο βρίσκεται το φεγγάρι του Δία, ο Γανυμήδης, με μέγεθος ελαφρά μεγαλύτερο από τον πλανήτη Ερμή και ίσως περιέχει περισσότερο νερό από ό,τι όλοι οι ωκεανοί της Γης μαζί. Σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία όμως, το επιφανειακό νερό είναι παγωμένο και ο ωκεανός βρίσκεται 160 χιλιόμετρα κάτω από τον παγωμένο φλοιό.
Η ανίχνευση νερού σε υγρή μορφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην έρευνα για την ύπαρξη πλανητών που μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή και στον Γανυμήδη η ύπαρξη νερού είχε προβλεφθεί πολύ καιρό πριν, με βάση τα θεωρητικά μοντέλα.

Με τις παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, οι αστρονόμοι έχουν πλέον τις καλύτερες αποδείξεις για την θεωρία. Το τηλεσκόπιο παρατήρησε την λάμψη του σέλαος του δορυφόρου, ενός φαινομένου που συνδέεται με το μαγνητικό πεδίο του Γανυμήδη, το οποίο γεννιέται στον πυρήνα του δορυφόρου. Ένας αλμυρός ωκεανός επηρεάζει την δυναμική του μαγνητικού πεδίου καθώς ο ίδιος αλληλεπιδρά με το τεράστιο μαγνητικό πεδίο του Δία, το οποίο αγκαλιάζει τον Γανυμήδη.
Οι νέες παρατηρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος, κάτι που και θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με ένα διαστημικό τηλεσκόπιο, έξω από την ατμόσφαιρα της Γης.

Πηγή: http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2015/09/  ΟΦΑ
http://news.sciencemag.org/space/2015/03/huge-ocean-confirmed-underneath-solar-system-s-largest-moon


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις