Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015

Emmanuel Giroux : Στη γεωμετρία το ουσιώδες δεν είναι ορατό

To πορτραίτο ενός ξεχωριστού μαθηματικού φιλοξενεί η γαλλική εφημερίδα Le Monde στο σημερινό της φύλλο. Παρουσιάζει τον Emmanuel Giroux, διευθυντή στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) στην Ecole Normale Superieure της Λυών.
Το ενδιαφέρον στοιχείο στην πορεία του Giroux δεν περιορίζεται στις επιστημονικές του ικανότητες. Επικεντρώνεται και στο γεγονός ότι είναι τυφλός από την ηλικία των έντεκα χρόνων. Έχασε το φως του από μια σπάνια γενετική διαταραχή του συνδετικού ιστού, γνωστή ως Σύνδρομο Μάρφαν, που επηρεάζει πολλά όργανα του σώματος.
Ο Giroux δεν έχασε σίγουρα, ούτε στιγμή, το κουράγιο του και ακολούθησε με τη στήριξη των οικείων του τη μαθηματική επιστήμη η οποία αποτελεί ένα από τα ενδιαφέροντά του, αφού αγαπά επίσης με πάθος τη λογοτεχνία και τη μουσική. Έχει ειδικευτεί στην Συμπλεκτική Γεωμετρία, επιλογή που επηρεάστηκε, όπως λέει, από το πρόβλημα της όρασής του.
«Στη μαθηματική ανάλυση ή στην άλγεβρα πρέπει να χειριστείς αριθμούς, συναρτήσεις και μαθηματικούς τύπους με έναν τρόπο που απαιτεί την αλληλεπίδραση του εγκεφάλου με το μολύβι και τις σημειώσεις», λέει. Και προσθέτει: «Στη γεωμετρία τα αντικείμενα είναι τόσο πολύπλοκα, ώστε συχνά η αναπαράστασή τους δεν είναι παρά διανοητική. Για να παραφράσουμε τον Saint-Exupéry: στη γεωμετρία το ουσιώδες δεν είναι ορατό στα μάτια, το βλέπει κανείς καθαρά μόνο με το νου».
Στη συνέχεια, περιγράφοντας τη σχέση του με τα μαθηματικά και την αναζήτηση της γνώσης, κάνει λόγο για ένα είδος διανοητικής χειροτεχνίας. Και τονίζει: «Στην τοπολογία αναζητούμε όλες τις πιθανές μορφές ενός πεπερασμένου σύμπαντος. Οι φυσικοί θεσπίζουν τους νόμους και εμείς τους ακολουθούμε για να δούμε που μας οδηγούν, χωρίς να ανησυχούμε ιδιαιτέρως για τον ρεαλισμό. Στον κόσμο αυτόν η ηθική ανάγεται στη λογική. Αυτό είναι που μου αρέσει περισσότερο».

Πηγή: Le Monde  μετάφραση Θαλής και Φίλοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...