Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015

Einstein για όλους


Το Νοέμβριο του 1915, αφού είχε ολοκληρώσει την τελική εκδοχή της περίφημης Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, ο Αλβέρτος Αϊνστάιν έγραψε ένα βιβλίο με το ίδιο θέμα, το οποίο δεν απευθυνόταν στα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, αλλά σε ένα ευρύτερο κοινό.
Προθεσή του ήταν να προσφέρει μια καθαρή και στέρεη εικόνα της Θεωρίας της Σχετικότητας στους αναγνώστες εκείνους, που ενώ ενδιαφέρονταν για την επιστημονική και φιλοσοφική σκοπιά της, δεν ήταν εξοικειωμένοι με τη μαθηματική διάσταση της θεωρητικής φυσικής. Το βιβλίο αυτό παραμένει, μέχρι σήμερα, ένα από τα πιο καλογραμμένα και κατανοητά επιστημονικά κείμενα που έχουν γραφτεί ποτέ. Από τη δεκαετία του ’20 έχει κυκλοφορήσει σε αρκετές εκδόσεις και γλώσσες.

                                                       
Τις τελευταίες μέρες το βιβλίο κυκλοφορεί ξανά στην αγγλική γλώσσα από τις εκδόσεις Princeton University Press. Η επιμέλεια και εισαγωγή στη νέα αγγλική έκδοση ανήκει στον καθηγητή Θεωρητικής Φυσικής Hanoch Gutfreund και στον διευθυντή του Ινστιτούτου Max Planck για την Ιστορία της Επιστήμης Jürgen Renn. Στην έρευνά τους εντάσσεται ο τρόπος υποδοχής της Θεωρίας της Σχετικότητας σε διαφορετικές χώρες και γλώσσες, ενώ η νέα έκδοση αποκαλύπτει και ένα απόσπασμα από τη χειρόγραφη εκδοχή του αρχικού κειμένου του Αϊνστάιν.

Το βιβλίο κυκλοφορεί όμως, από το 2006, και στη γλώσσα μας από τις εκδόσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σε επιμέλεια και μετάφραση της Υπεύθυνης Μορφωτικών Εκδηλώσεων του ΕΙΕ, Ελένης Γραμματικοπούλλου.
Einstein
Από αυτήν την έκδοση, την οποία μπορείτε να διαβάσετε δωρεάν :
                                                                                   ΕΔΩ

 παραθέτουμε και τον πρόλογο που έγραψε ο Αλβέρτος Αϊνστάιν στην αρχική κυκλοφορία του βιβλίου.

«Σκοπός αυτού του μικρού βιβλίου είναι οι ενδιαφερόμενοι για τη θεωρία της σχετικότητας να αποκτήσουν στο μέτρο του δυνατού, από επιστημονική και φιλοσοφική άποψη, την πλέον ακριβή έννοια ιδίως όταν κατέχουν το μαθηματικό όργανο της θεωρητικής φυσικής. H ανάγνωση του απαιτεί πλήρη ωριμότητα πνεύματος και μολονότι συνοπτικό αξιώνει εκ μέρους του αναγνώστη ένταση υπομονής και θέληση. Φρόντισα ιδιαιτέρως να διατυπώσω τις θεμελιώδεις ιδέες με την πλέον δυνατή διαύγεια και απλότητα και με τη σειρά που αυτές γεννήθηκαν. Για να πετύχω τη σαφήνεια αυτών που εκθέτω, έκρινα αναγκαίο πολλές φορές να μην αποφύγω τις επαναλήψεις χωρίς να ανησυχώ καθόλου για το ύψος του κειμένου· στην πρακτική αυτή ακολούθησα με ευλάβεια τη συμβουλή του μεγαλοφυούς θεωρητικού L. Boltzmann που αναφέρει «αφήστε στους ράπτες και υποδηματοποιούς τη φροντίδα της κομψότητας». Πιστεύω ότι δεν απέκρυψα από τον αναγνώστη τις δυσκολίες του θέματος. Παρέλειψα σκοπίμως να εκθέσω τις εμπειρικές και φυσικές βάσεις της θεωρίας, ώστε να μην προκαλέσω σύγχυση στους αμύητους στη Φυσική αναγνώστες. Ελπίζω το βιβλιαράκι αυτό να προσφέρει σε πολλούς μερικές ευχάριστες και ενδιαφέρουσες ώρες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...