Τι λένε οι αστρονόμοι για το πιο διάσημο φιλί;

Ποιος είπε ότι οι αστρονόμοι δεν είναι ρομαντικοί;

Ότι η ώρα είναι 5:51 μμ!
Αυτή είναι η χρονική στιγμή που ο ναύτης φιλάει στο στόμα μια γυναίκα στην Times Square της Νέας Υόρκης, πανηγυρίζοντας την λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του 20ου αιώνα. Το ημερολόγιο έγραφε 14 Αυγούστου 1945, και οι Ιάπωνες υπέγραφαν την παράδοσή τους, την ημέρα που αργότερα ονομάστηκε V-J Day(Victory over Japan Day).
Την ακριβή χρονική στιγμή προσδιόρισαν αστρονόμοι Steven D. Kawaler και Donald Olson, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού Sky & Telescope. Προσδιορίζοντας τον ακριβή χρόνο της φωτογραφίας μπορούν να απορριφθούν μερικοί από τους υποψήφιους που ισχυρίζονται ότι απεικονίζονται στην φωτογραφία που έβγαλε στις 14 Αυγούστου 1945 ο Alfred Eisenstaedt και δημοσιεύθηκε αργότερα στο περιοδικό Life.
Oι συντάκτες του άρθρου κατέληξαν στην ακριβή ώρα που λήφθηκε η φωτογραφία από την σκιά που πέφτει στο κτίριο στην πάνω δεξιά γωνία της φωτογραφίας.
Σύμφωνα με τους Kawaler και Olson, κάθε ψηλό κτίριο στο Μανχάταν λειτουργεί σαν δείκτης ηλιακού ρολογιού. Aπό την φωτογραφία μπορεί να εκτιμήσει κανείς ότι η κορυφή της σκιάς βρίσκεται σε ύψος περίπου 29 μέτρα από το δρόμο. Από τη θέση της σκιάς και μια τοπογραφική ανάλυση της διάταξης του Μανχάταν, κατάφεραν να προσδιορίσουν την θέση του ήλιου και στη συνέχεια την ακριβή χρονική στιγμή που ο ήλιος δημιούργησε την συγκεκριμένη σκιά: στις 5:51 μμ !
Κάποιοι λοιπόν από τους υποψήφιους που ισχυρίζονταν πως ήταν το ζευγάρι της διάσημης φωτογραφίας απορρίπτονται αμέσως, όπως το ζευγάρι που αναφέρεται στο βιβλίο “The Kissing Sailor” και δηλώνει ότι το φιλί τους έλαβε χώρα στις 2 μμ.
Όμως, η ταυτοποίηση του ζευγαριού νομίζω δεν έχει καμιά σημασία. Αυτό που είναι σημαντικό σ’ αυτή την έξυπνη μελέτη είναι ο τρόπος με τον οποίο προσδιορίστηκε η ακριβής ώρα που πραγματοποιήθηκε το φιλί: εκεί που όλος ο κόσμος βλέπει την φωτογραφία ενός παθιασμένου φιλιού ανάμεσα στον πλήθος της πλατείας, οι αστρονόμοι είδαν την φωτογραφία ενός ηλιακού ρολογιού!
Στο παρελθόν ο Donald Olson είχε χρησιμοποιήσει παρόμοιες αστρονομικές τεχνικές για να απαντήσει σε ερωτήματα όπως: γιατί ο Τιτανικός βυθίστηκε από ένα παγόβουνο, ή το πώς μια ηφαιστειακή έκρηξη συνέβαλε στο να ζωγραφίσει ο Edvard Munch τον διάσημο πίνακα «The Scream» και ακόμα να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία γέννησης του ιμπρεσιονισμού!

Πηγή:www.nytimes.com  physicsgg

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις