Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015

H Google αφιερώνει το σκίτσο της στην Hedy Lamarr

Hedy Lamarr: Ομορφιά, ταλέντο και εφευρέτρια του WiFi!


Κάποιοι θυμούνται τη Χέντι Λαμάρ (1913-2000), τη χολιγουντιανή σταρ σπάνιας ομορφιάς, που μεσουράνησε στον κινηματογράφο τις δεκαετίες ’30, ’40 και ’50 από κάποιες ταινίες της, ίσως και από τη γνωστή φράση της: «Κάθε κορίτσι μπορεί να γίνει διάσημο και να αποκτήσει λάμψη. Αρκεί να στέκεται ακίνητη και να δείχνει ηλίθια».
Η ίδια δεν έμεινε στην ιστορία μόνο για την ομορφιά της, τις ατάκες και τις υποκριτικές τις ικανότητες, ούτε επειδή συνειδητοποίησε νωρίς, τη ματαιότητα της εφήμερης δόξας.

Η Χέντι Λαμάρ ήταν η γυναίκα εφευρέτης, που το δημιουργικό μυαλό της μάς χάρισε την κινητή τηλεφωνία και την ασύρματη σύνδεση των υπολογιστών που απολαμβάνουμε σήμερα. Στον κόσμο της επιστήμης είναι γνωστή ως μία από τους εφευρέτες της πρώτης μορφής των μεθόδων διασποράς φάσματος, της βασικής, δηλαδή, τεχνολογίας που οδήγησε στην ανάπτυξη των σύγχρονων ασύρματων τηλεπικοινωνιών.

Ας δούμε, όμως, συνοπτικά, την πορεία της και την επιστημονική της προσφορά. Μετά το ξέσπασμα του Παγκοσμίου Πολέμου, η αυστριακής καταγωγής Χέντι Λαμάρ βρέθηκε στη Αμερική. Ως παθιασμένη εχθρός του ναζισμού, θέλησε να συμβάλει στη προσπάθεια των συμμάχων να αντιμετωπίσουν τα σκοτεινά σχέδια του Χίτλερ. Το αντιναζιστικό της πάθος ζωήρεψε νωρίς, τα χρόνια που ζούσε στη Γερμανία. Εκεί γνώρισε από κοντά τον κύκλο των ναζί, μέσω του πρώτου συζύγού της Φριτς Μαντλ, ο οποίος υπήρξε γνωστός έμπορος όπλων και συνεργάτης του Χίτλερ και του Μουσολίνι. Ως πρώην κυρία Μαντλ είχε παρακολουθήσει από κοντά τις συζητήσεις και τις προθέσεις των Ναζί να δημιουργήσουν τηλεκατευθυνόμενες τορπίλες. Όταν εκείνη κατάφερε να το σκάσει και να βρεθεί στην Αμερική, σκέφτηκε να αξιοποιήσει όσα γνώριζε και να σαμποτάρει τα σχέδια των ναζί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν αρκούν οι προθέσεις. Η Λαμάρ, ως ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, είχε τη δύναμη και την ευφυΐα να επινοήσει μαζί με τον συνθέτη Τζορτζ Άνθεϊλ μια «έξυπνη» συσκευή αναπήδησης συχνοτήτων, ένα σύστημα κρυφής επικοινωνίας, που θα μπορούσε να εναλλάσσει ένα σήμα μεταξύ 88 διαφορετικών συχνοτήτων, να αποκρύπτει από τα ραντάρ του εχθρού τις τηλεκατευθυνόμενες τορπίλες και να μειώνει, κατά πολύ, τις πιθανότητες παρεμβολών.

Η ιδέα της Χέντι Λαμάρ για την εναλλαγή των συχνοτήτων δεν αξιοποιήθηκε τότε. Αποτέλεσε, όμως, τη βάση για την ανάπτυξη της διασποράς φάσματος στη νέα τεχνολογία, η οποία αξιοποιείται, σήμερα, σε ένα ευρύτατο φάσμα συσκευών, από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τις ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις.
Η κινηματογραφική καριέρα της Χέντι Λαμάρ υπήρξε ανάλογη της προσωπικότητάς της. Ήταν από τις πρώτες γυναίκες που εμφανίστηκαν γυμνές και υποκρίθηκαν οργασμό στη μεγάλη οθόνη στην ταινία του 1932 «Έκσταση», ενώ ανάμεσα στις μεγάλες κινηματογραφικές τις επιτυχίες συγκαταλέγεται και ο πρωταγωνιστικός της ρόλος στην θρυλική ταινία Σαμψών και Δαλιδά που γύρισε το 1949 ο Σεσίλ ντε Μιλ.
Πηγή: Θαλής και Φίλοι του Γιώργου Καρουζάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...