Nature: Οι δέκα σημαντικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη το 2015

Στον παραδοσιακό, ετήσιο απολογισμό του, το κορυφαίο περιοδικό Nature παρουσιάζει τις δέκα σημαντικότερες εξελίξεις στην Επιστήμη για την χρονιά που φεύγει και τιμά τα πρόσωπα που αναδείχτηκαν πρωταγωνιστές στο χώρο τους.

Το Top10 της Επιστήμης για το 2015 είναι:


Η συμφωνία για το κλίμα στη Σύνοδο του Παρισιού.
Το ταξίδι της αμερικανικής αποστολής New Horizons στον Πλούτωνα.
Η αξιοποίηση της νέας, ευέλικτης τεχνικής CRISPR-Cas9 για γενετικές παρεμβάσεις ακριβείας
Η ανάπτυξη εμβολίων για τον ιό Έμπολα και την ελονοσία.
Η πειραματική επιβεβαίωση του φαινομένου της κβαντικής διεμπλοκής, στο οποίο δύο σωματίδια αλληλεπιδρούν ακαριαία ακόμα και από μεγάλες αποστάσεις.
Η επιβεβαίωση ότι οι υπόγειες δραστηριότητες των εταιρειών πετρελαίου μπορούν να προκαλέσουν τεχνητούς σεισμούς.
Η επιβεβαίωση ότι ένα μεγάλο μέρος των επιστημονικών δημοσιεύσεων έχουν μειωμένη αξιοπιστία και δεν μπορούν να αναπαραχθούν από άλλους ερευνητές.
Η διαπίστωση ότι κορυφαίοι επιστήμονες (ακόμη και νομπελίστες όπως ο βρετανός βιολόγος Τιμ Χαντ) διακατέχονται από σεξιστικές αντιλήψεις για τις γυναίκες συναδέλφους τους.
Το «πάγωμα» των μορίων του σώματος με τη νέα τεχνική της κρυο-ηλεκτρονικής μικροσκοπίας, που επιτρέπει την απεικόνισή τους με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ.
Η πρόοδος στο μέτωπο της εξατομικευμένης ιατρικής χάρη σε βελτιωμένες μεθόδους γενετικής ανάλυσης.

Και το Top10 των επιστημόνων για το 2015:

Ο κινέζος βιολόγος Γιουνγιού Χουάνγκ του Πανεπιστημίου Σουν Γιατ-σεν, ο οποίος εφάρμοσε για πρώτη φορά την τεχνική CRISPR-Cas9 σε ανθρώπινο έμβρυο.
Η κοσταρικανή Κριστιάνα Φιγκέρες, εκτελεστική γραμματέας της Συμφωνίας-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα στη Σύνοδο του Παρισιού.
Ο πλανητικός επιστήμονας Άλαν Στερν του Southwest Research Institute στο Κολοράντο, επιστημονικός διευθυντής της αποστολής New Horizons στον Πλούτωνα.
H χημικός μηχανικός Ζενάν Μπάο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, η οποία δημιούργησε τεχνητό δέρμα με αίσθηση αφής χάρη σε ενσωματωμένους ηλεκτρονικούς αισθητήρες από νανοσωλήνες άνθρακα.
Ο ρωσικής καταγωγής φυσικός Μιχαήλ Έρεμετς του γερμανικού Ινστιτούτου Χημείας Μαξ Πλανκ, ο οποίος ανακάλυψε τη «ζεστή» υπεραγωγιμότητα στο υδρόθειο.
Ο πυρηνικός μηχανικός Αλί Αμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην ιστορική συμφωνία της χώρας του με τη Δύση.
Η συνθετική βιολόγος Κριστίνα Σμόλκε του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, η οποία τροποποίησε γενετικά ένα στέλεχος μύκητα ώστε να παράγει ισχυρά οπιοειδή αναλγητικά.
Ο γενετιστής Ντέιβιντ Ράιχ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ για την μαζική ανάλυση αρχαίων γονιδιωμάτων, τα οποία φωτίζουν την ανθρώπινη προϊστορία
Ο ψυχολόγος Μπράιαν Νόουζεκ που αποκάλυψε ότι πολλές έρευνες στο πεδίο της Ψυχολογίας είναι αδύνατο να αναπαραχθούν και περιέχουν λάθη.
H ηλιακός φυσικός Τζόαν Σμελτς που ενθάρρυνε τις γυναίκες αστρονόμους να μιλήσουν ανοιχτά για τα προβλήματα σεξουαλικής παρενόχλησης στη δουλειά τους.Πρόσωπα-κλειδιά για το 2016

Σύμφωνα με το Nature, πέντε πρόσωπα είναι πιθανό να βρεθούν του χρόνου στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας


Φαμπιόλα Τζιανότι: Η ιταλίδα φυσικός που την 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει νέα γενική διευθύντρια του CERN.
Γκαμπριέλα Γκονσάλες: Εκπρόσωπος του πειράματος Advanced LIGO για την αναζήτηση βαρυτικών κυμάτων.
Κάθι Νιάκαν: Βιολόγος βλαστοκυττάρων στο βρετανικό Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ, η οποία σκοπεύει να εφαρμόσει την τεχνική γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR σε ανθρώπινα έμβρυα.
Ντέμης Χασάμπης: Ο βρετανο-κύπριος συνιδρυτής της εταιρείας DeepMind, η οποία εξαγοράστηκε από τη Google και εργάζεται μυστικά πάνω στη συγχώνευση της νευροεπιστήμης με την επιστήμη των υπολογιστών.
Γιανγκ Γουέι: Επικεφαλής του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας, το οποίο έχει ένα φιλόδοξο πενταετές πλάνο χρηματοδότησης ερευνών.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις