ESA: Ένα «σεληνιακό χωριό» θα μπορούσε να διαδεχτεί τον ISS


Η ιδέα ενός χωριού στο φεγγάρι μπορεί να παραπέμπει σε επιστημονική φαντασία, όμως θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μέχρι το 2030, υποστηρίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).Ο Γιαν Βέρνερ σκιαγράφησε το όραμά του, την αντικατάσταση δηλαδή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) με ένα σεληνιακό "χωριό", με κτίρια κατασκευασμένα από ρομπότ και εκτυπωτές τρισδιάστατης εκτύπωσης που θα χρησιμοποιούν τη φεγγαρόσκονη για οικοδομικό υλικό.
"Σήμερα, θεωρώ το σεληνιακό χωριό ως τον ιδανικό διάδοχο του ISS για την εξερεύνηση (του διαστήματος)", είπε ο Βέρνερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι.
Ο Βέρνερ, που ανέλαβε επικεφαλής του ESA τον περασμένο Ιούλιο έχει θέσει ως βασικό στόχο του την οργάνωση μιας αποστολής στο φεγγάρι, καθώς υποστηρίζει ότι αυτό είναι το βασικό βήμα ώστε κάποια στιγμή οι άνθρωποι να μπορέσουν να ταξιδέψουν στον Άρη. Στην κατασκευή του χωριού θα μπορούσαν να συμμετέχουν πολλοί οργανισμοί και χώρες —όπως ο ESA, η NASA, η Ρωσία και η Κίνα— παρέχοντας ιδέες, τεχνολογία και αστροναύτες που θα προετοιμάσουν μια αποστολή στον Άρη και θα συνεχίσουν τα επιστημονικά πειράματα που σήμερα γίνονται στον ISS.
"Αν κάποιος έχει να προτείνει μια καλύτερη ιδέα, έχει καλώς... Όμως μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια ανταγωνιστική πρόταση στο τραπέζι", συνέχισε ο Βέρνερ.
Το 2014 οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι θέλουν να διατηρήσουν σε λειτουργία τον ISS μέχρι το 2024, αντί για το 2020. Όμως η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει μόνη και να κατασκευάσει τον δικό της σταθμό, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, μέλη του ESA, θέτουν το ερώτημα αν αξίζει να επιβαρυνθούν το κόστος της τετραετούς παράτασης της ζωής του ISS.
"Θα φροντίσουμε να εξηγήσουμε στις χώρες μέλη την αξία του διαστημικού σταθμού και ότι ο ESA θα πρέπει να συνεχίσει" να συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό, είπε ο Βέρνερ. "Η αξία του διαστημικού σταθμού για μένα είναι αδιαμφισβήτητη", κατέληξε.

Πηγή: Ημερησία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις