Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016

Μαραθώνιος στον Διαστημικό Σταθμό

Τρεις ώρες και τριανταπέντε λεπτά χρειάστηκε ο βρετανός αστροναύτης Τιμ Πικ για να ολοκληρώσει τον Μαραθώνιο του Λονδίνου τρέχοντας στον διάδρομο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).Ο Πικ ανέβηκε στον διάδρομο την Κυριακή στις 10 το πρωί ώρα Λονδίνου, την ώρα που άρχιζε ο αγώνας στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας, διευκρίνισε η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA.
Ο κυλιόμενος διάδρομος χρησιμοποιείται κανονικά από το πλήρωμα του τροχιακού εργαστηρίου για να αποτρέψει την απώλεια μυϊκής και οστικής μάζας που προκαλεί η παρατεταμένη διαμονή στο Διάστημα. Σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, ένας ελαστικός ιμάντας που περνά από τους ώμους και στερεώνεται στο πάτωμα κρατά τον χρήση σε επαφή με τον διάδρομο.
«Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι αυτό το χαλινάρι [...] Τρίβεται στους ώμους και στη μέση μου» είχε δηλώσει ο Βρετανός πριν από την έναρξη του αγώνα.
Ο Πικ είχε τρέξει και στον Μαραθώνιο του Λονδίνου το 1999, οπότε χρειάστηκε τον οποίο ολοκλήρωσε σε 3 ώρες, 178 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.
Η απόσταση του Μαραθωνίου είναι 42 χιλιόμετρα, στην πραγματικότητα όμως ο Πικ διήνυσε την Κυριακή πολύ περισσότερο: δεδομένου ότι ο ISS κινείται σε τροχιά με ταχύτητα 28.800 χιλιομέτρων την ώρα, η πραγματική απόσταση ξεπέρασε τα 86.000 χιλιόμετρα.
στον τελευταίο αγώνα όμως ο Πικ διήνυσε στην πραγματικότητα γύρω στα 86.

Πηγή: ΔΟΛ
http://blogs.esa.int/tim-peake/2016/04/24/marathon-in-space-times/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...