CERN: Κουνάβι έκοψε το ρεύμα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων LHC


Το μεγαλύτερο μηχάνημα του κόσμου έχει μείνει χωρίς ρεύμα λόγω βραχυκυκλώματος που προκλήθηκε από ένα... πετροκούναβο, αποκαλύπτουν εσωτερικά έγγραφα του CERN. O Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων θα ξαναμπεί στην πρίζα σε μερικές ημέρες, όμως το άτυχο ζωάκι ψήθηκε ακαριαία όταν δάγκωσε μετασχηματιστή των 66 kilovolt.«Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι στη διάρκεια της νύχτας είχαμε κάποια ηλεκτρικά προβλήματα» επιβεβαίωσε στο περιοδικό New Scientist ο Αρνό Μαρσόλιε, εκπρόσωπος του CERN λίγο έξω από τη Γενεύη. «Υποψιαζόμαστε ότι οφείλεται ενδεχομένως σε κάποιο μικρό ζώο» είπε.
Την ώρα του ατυχήματος, ο LHC υποβαλλόταν σε δοκιμές πριν αρχίσουν ξανά οι συγκρούσεις πρωτονίων έπειτα από μια περίοδο χειμερινής αναβάθμισης. Η βλάβη αναμένεται να επισκευαστεί εντός ημερών, δήλωσε ο Μαρσόλιε.
Αυτό σημαίνει ότι η αναποδιά δεν θα καθυστερήσει πολύ τους ερευνητές του CERN, οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως να κυνηγήσουν ίχνη ενός μυστηριώδους σωματιδίου, το οποίο αν τελικά υπάρχει θα είναι το βαρύτερο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ και θα μπορούσε να φέρει ανατροπές στη σωματιδιακή φυσική.
Στην ημερήσια αναφορά για τις εργασίες στον επιταχυντή, ως αιτία της «ηλεκτρικής διαταραχής» εμφανίζεται ένα «βραχυκύκλωμα που προκλήθηκε από πετροκούναβο» -ένα μικρό θηλαστικό στο ίδιο γένος με τα κουνάβια και τις νυφίτσες.
Ένα παρόμοιο περιστατικό φέρεται να συνέβη το 2009, όταν μια διακοπή ηλεκτροδότησης στον επιταχυντή αποδόθηκε σε κάποιο πουλί που έριξε ένα κομμάτι ψωμιού στο σύστημα.
Όμως το σενάριο αυτό δεν αποκλείεται να ήταν εργαστηριακός μύθος, εκτιμά ο Μαρσόλιε. «Αυτή είναι η ιστορία που κυκλοφόρησε, στην πραγματικότητα όμως δεν μάθαμε ποτέ τι συνέβη» διευκρίνισε.
Το τελευταίο ατύχημα όμως δείχνει πως όλα είναι πιθανά. Όπως είπε ο εκπρόσωπος, «βρισκόμαστε στην εξοχή, υπάρχουν άγρια ζώα».

Πηγή: ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις