Οι ιδιοτροπίες του Einstein

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ίσως είναι ο μεγαλύτερος επιστήμονας που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Βραβευμένος με Νόμπελ και εμπνευστής της θεωρίας της σχετικότητας πέθανε ακριβώς πριν από 60 χρόνια στις 18 Απριλίου του 1955 σε ηλικία 76 ετών αφού πρώτα έθεσε τις βάσεις της μοντέρνας φυσικής και αφού άλλαξε την οπτική που είχαμε για το διάστημα, τον χρόνο, την ενέργεια. Όμως πόσοι ξέρουν ότι ήταν εθισμένος στα τηγανιτά αυγά;
Αυτό είναι ένα από τα 10 παράξενα πράγματα που έκανε ο μεγάλος φυσικός και περιλαμβάνονται στο βιβλίου που αναμένεται να κυκλοφορήσει στα αγγλικά τον Μάιο με τίτλο ο «Einstein at Home» (Ο Αϊνστάιν στο Σπίτι).
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, το βιβλίο περιλαμβάνει πέντε συνεντεύξεις που έκανε ο επιστήμονας Friedrich Herneck με την επί έξι χρόνια οικονόμο του (1927 -33) Αϊνστάιν στο Βερολίνο Herta Waldow.

Οι παραξενιές

Το μαλλί του τρελού επιστήμονα προέκυψε από την τσιγκουνιά. Ο Αϊνστάιν δεν ήθελε να δώσει λεφτά στον μπαρμπέρη. Μάταια προσπάθησε η δεύτερη σύζυγός του, η Elsa Loewenthal, η οποία ήταν και ξαδέλφη του, να τον πείσει να κόψει τα μαλλιά του σε κουρείο.
Όταν μεγάλωναν πολύ τα μαλλιά του η σύζυγός του δεν το άντεχε και τον κυνηγούσε με ένα ψαλίδι.
albert einstein
Σύμφωνα με την οικονόμο του ο Άλμπερτν Αϊνστάιν ήταν πάντοτε οριακά με τα χρήματα και προσπαθούσε να κάνει οικονομία από παντού. Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες της οικονόμου του, ότι φορούσε τρύπια παπούτσια ακόμη και εάν είχαν φθαρεί τόσο πολύ που έμπαινε νερό στα πόδια του. «Θα τα φορούσε μέχρι το σημείο που δεν θα πήγαινε άλλο» ανέφερε η Waldow. Η ίδια είπε πως το αγαπημένο του υπόδημα ήταν τα σανδάλια.
Μανιακός με τα αυγά. Σχεδόν κάθε ημέρα έτρωγε δύο αυγά για πρωινό συνήθως τηγανιτά μαζί και μανιτάρια. Τα λάτρευε τα μανιτάρια, μπορούσε να φάει και τρεις φορές την ημέρα μανιτάρια. Αυτό που δεν μπορούσε να φάει ήταν μπριζόλα που δεν είχε ψηθεί καλά. «Δεν είμαι τίγρης» έλεγε και ζητούσε το κρέας του να είναι πολύ καλά ψημένο.
Επίσης απεχθανόταν την αγγλική κουζίνα. «Είναι φριχτή, μαγειρεύουν τα πάντα με πρόβειο λίπος. Όμως αρκούσε να του δώσεις φράουλες και ιδιαίτερα φράουλες με σαντιγί, ήταν το καλύτερό του.
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ήταν μετρημένος άνθρωπος. Σπάνια έπινε αλκοόλ, και έπινε μόνο ντεκαφεϊνέ καφέ , ενώ του άρεσε να πίνει σέλερι punch!
Του άρεσε να παίζει βιολί το βράδυ, μα το παίξιμό του ήταν απαίσιο. Μάλιστα δεν έπαιζε γνωστά κομμάτια αλλά δικές του συνθέσεις, ότι του κατέβαινε δηλαδή. Ένας από τους φίλους του έλεγε πως το δοξάρι το κουνούσε σαν ξυλουργός».
Τον ενοχλούσαν τα πάρτι και οι κοινωνικές συγκεντρώσεις. Ωστόσο υπήρχαν στιγμές που συμμετείχε σε δείπνα με διάσημους της εποχής όπως για παράδειγμα τον Τσάρλι Τσάπλιν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που αποκαλύπτει μέρος του περιεχομένου του βιβλίου, ο Αϊνστάιν συχνά κυκλοφορούσε γυμνός στο σπίτι. Μια φορά, βάσει της αναφοράς της οικονόμου του εμφανίσθηκε γυμνός μια ημέρα που είχε έλθει να δουλέψει γι'αυτόν μια 21χρονη κοπέλα. Ο Αϊνστάιν τότε ήταν 48 ετών. «Ντράπηκα πολύ. Ή ο καθηγητής δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου να ρίξει κάτι επάνω του ή ήταν πολύ χαμένος στις σκέψεις του και ξέχασε να βάλει τη ρόμπα του» ήταν η σημείωση της Waldow

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις