Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

Η απαξίωση του μαθήματος της Φυσικής συνεχίζεται


Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για κατάργηση της «μείωσης» του ωραρίου υπευθύνων εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών είναι ακόμα ένα επεισόδιο στη συνεχιζόμενη προσπάθεια μετατροπής του Ελληνικού σχολείου σε έναν χώρο «δημιουργικής απασχόλησης» των μαθητών μας και του μαθήματος της Φυσικής σε μια «διεπιστημονική προσέγγιση της φύσης».
Να διευκρινίσουμε ότι οι ΥΣΕΦΕ δεν είχαν καμιά «μείωση του διδακτικού τους ωραρίου» αφού σύμφωνα με τον νόμο, «ο ΥΣΕΦΕ διαθέτει 3 ώρες από το υποχρεωτικό του ωράριο», προκειμένου να κάνει αυτά που πρέπει, ώστε όλοι οι μαθητές στη χώρα μας να έχουν ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης στις Φυσικές Επιστήμες.
Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών ως το επίσημο Επιστημονικό και Συνδικαλιστικό όργανο των Φυσικών καταδικάζει τη συνεχιζόμενη απαξίωση του μαθήματος της Φυσικής και την υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας, διορισμένων και αδιόριστων.
Η Φυσική είναι μάθημα εργαστηριακό, Φυσική χωρίς εργαστήριο δεν γίνεται. Εργαστήριο χωρίς τουλάχιστον έναν υπεύθυνο δεν γίνεται. Τονίζουμε για άλλη μία φορά την απαραίτητη παρουσία δύο εκπαιδευτικών την ώρα διεξαγωγής των πειραμάτων. Φυσικά όλοι οι συνάδελφοι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στα εργαστήρια μας και να αναδεικνύουμε την ομορφιά της Φυσικής αλλά και τη σύνδεσή της με την καθημερινότητα των μαθητών μας.
Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου να ανακαλέσει αυτή την απαράδεκτη από επιστημονική και παιδαγωγική πλευρά απόφαση.
Τέτοιες στιγμές απαιτείται η συσπείρωση όλων των συναδέλφων ΠΕ 04, ΠΕ 12.10 [12.10; τι είναι αυτοί;;;], γύρω από τα σωματεία τους αλλά και η επαγρύπνηση όλου του κλάδου αφού η προσπάθεια για υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας είναι καθημερινή.
Κύριε υπουργέ, οι μαθητές μας λατρεύουν τα πειράματα, η παιδεία μας δεν τα αντέχει. Επενδύστε στην παιδεία για να βγούμε από την οικονομική κρίση, μη μεταφέρετε την κρίση στον χώρο της παιδείας. Ας σχεδιάσουμε το σχολείο που υπηρετεί τον μαθητή και όχι το σχολείο που επιτάσσει το κουαρτέτο.

Για το ΔΣ της ΕΕΦ,
Ο Πρόεδρος
Ευστράτιος Θεοδοσίου
Καθηγητής Αστροφυσικής

http://eef.gr/enimerosi/1245-isefe.html

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών για την κατάργηση του μειωμένου ωραρίου για τον υπεύθυνο του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών
Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας για θέματα Χημικής Εκπαίδευσης, διαπιστώνει ότι ο Επιστημονικός εγγραμματισμός των μαθητών της χώρας δέχεται ένα ακόμη πλήγμα μέσω της τροπολογίας που κατέθεσε το ΥΠΠΕΘ στο Σ/Ν για το Ασφαλιστικό-Φορολογικό σύστημα.
Πιο συγκεκριμένα, με μια αιφνιδιαστική τροπολογία σε άσχετο Σ/Ν, το ΥΠΠΕΘ καταργεί επί της ουσίας το θεσμό του υπευθύνου του εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών στερώντας του τη δυνατότητα να προετοιμάζει σωστά και ουσιαστικά την εργαστηριακή δραστηριότητα.
Η ενέργεια του ΥΠΠΕΘ, η οποία έχει ως στόχο να καλύψει με κάποιο τρόπο τις κενές θέσεις των εκπαιδευτικών , θα έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση του εργαστηριακού χαρακτήρα της Χημείας, αλλά και του συνόλου των Φυσικών Επιστημών και θα υποβαθμίσει σοβαρά την ποιότητα της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Η ΕΕΧ εκτιμά πως η απαξίωση του εργαστηριακού χαρακτήρα των ΦΕ, μέσω της κατάργησης του μειωμένου ωραρίου για τον υπεύθυνο εργαστηρίου καθηγητή, είναι ιδιαίτερης σημασίας για τα εκπαιδευτικά δεδομένα, και αποτελεί σοβαρή οπισθοδρόμηση για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών εκτιμά ότι η Ελληνική Εκπαίδευση δεν μπορεί να εκσυγχρονιστεί όσο η ηγεσία του ΥΠΠΕΘ:

1. Νομοθετεί με πρόχειρες και αιφνιδιαστικές ενέργειες, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με την επιστημονική κοινότητα.

2. Δεν αντιλαμβάνεται ότι το όχημα για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σήμερα είναι οι Φυσικές Επιστήμες.

3. Εξακολουθεί να αγνοεί το θεσμοθετημένο ρόλο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών ως συμβούλου του κράτους σε θέματα Χημείας και Χημικής Εκπαίδευσης,

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών πιστεύει πως το θέμα αυτό αφορά και οφείλει να απασχολεί όλο τον κλάδο ΠΕ04, εκτιμά πως απαιτείται συσπείρωση προς όφελος της ουσιαστικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών και καλεί τους εκπροσώπους όλων των Επιστημονικών Ενώσεων σε συνεργασία, ώστε να συμβάλουμε με κοινές θέσεις και προτάσεις.

http://www.eex.gr/news/deltia-tupou/1535-i-eex-gia-tin-katargisi-tou-meiomenou-orariou-gia-ton-upeuthuno

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...