Αυξημένος κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα για τους αστροναύτες του Apollo


Οι αστροναύτες που συμμετείχαν στο θρυλικό πρόγραμμα «Απόλλων» της NASA παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα οποία θεωρείται ότι οφείλονται σε έκθεση σε ακτινοβολία όσο ήταν στο Διάστημα, σύμφωνα με έρευνα του Florida State University.
                

Σε σχετικό paper στο Scientific Reports, ο καθηγητής Μάικλ Ντελπ, πρύτανης της Σχολής Ανθρωπίνων Επιστημών, εξηγεί πως οι άνδρες που ταξίδεψαν στο βαθύ Διάστημα στο πλαίσιο των αποστολών στη Σελήνη εκτέθηκαν σε επίπεδα γαλαξιακής κοσμικής ακτινοβολίας που δεν είχαν βιώσει ποτέ ξανά αστροναύτες και κοσμοναύτες. Η έκθεση αυτή είναι που προκαλεί σήμερα καρδιαγγειακά προβλήματα.

«Ξέρουμε πολύ λίγα για τις επιπτώσεις της κοσμικής ακτινοβολίας στην ανθρώπινη υγεία, ειδικά στο καρδιαγγειακό σύστημα» λέει ο Ντελπ. «Αυτό μας επιτρέπει μια πρώτη ματιά όσον αφορά στις άσχημες επιπτώσεις της στους ανθρώπους».
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη η οποία ασχολείται με τη θνησιμότητα των αστροναυτών του προγράμματος «Απόλλων», που διήρκεσε από το 1961 ως το 1972, με 11 επανδρωμένες πτήσεις στο Διάστημα μεταξύ του 1968 και του 1972. Εννιά από αυτές πέταξαν πέρα από την τροχιά της Γης, στο βαθύ Διάστημα. Το πρόγραμμα είναι γνωστό για τις αποστολές στη Σελήνη, με αστροναύτες να βαδίζουν στην επιφάνειά της, αλλά και την κακότυχη, αλλά με αίσιο τέλος, αποστολή «Απόλλων 13».
Η έρευνα του Ντελπ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πλέον οι ΗΠΑ και άλλες χώρες (αλλά και ιδιωτικές εταιρείες όπως η SpaceX) καταστρώνουν σχέδια για αποστολές στο βαθύ Διάστημα- τόσο στη Σελήνη, όσο και στον Άρη.
Γενικότερα, οι αστροναύτες λαμβάνουν ιδιαίτερη φροντίδα από τις χώρες τους (καθώς θεωρούνται «αφρόκρεμα»), περιλαμβανομένης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ωστόσο, οι αστροναύτες του «Απόλλων» αποτελούν ειδική κατηγορία επειδή εκτέθηκαν σε συνθήκες που κανείς άλλος στον κόσμο δεν έχει βιώσει. Όπως έδειξε η έρευνα του Ντελπ, to 43% των αστροναυτών του προγράμματος που έχουν αποβιώσει, έχουν πεθάνει από καρδιαγγειακό πρόβλημα- ποσοστό 4 με 5 φορές μεγαλύτερο από αστροναύτες που τελικά δεν βγήκαν στο Διάστημα και που ταξίδεψαν μόνο σε τροχιά. Από τους 24 του προγράμματος που πέταξαν στο Διάστημα, οκτώ έχουν πεθάνει και επτά συμπεριελήφθησαν στην έρευνα. Ο όγδοος, Έντγκαρ Μίτσελ, πέθανε λίγο μετά το τέλος της ανάλυσης τψν δεδομένων.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις