Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Διεθνής διάκριση για τον Έλληνα αστροφυσικό Κλεομένη Τσιγάνη

Ένας Έλληνας αστροφυσικός, ο δρ Κλεομένης Τσιγάνης, επίκουρος καθηγητής του Τομέα Αστροφυσικής και Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βραβεύθηκε με το βραβείο «Πάολο Φαρινέλα» για το 2016.

Η βράβευση έγινε για τις έρευνες του Τσιγάνη πάνω στη δυναμική του ηλιακού συστήματος και άλλων πλανητικών συστημάτων, ιδίως για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του «μοντέλου της Νίκαιας», που αφορά την εξέλιξη του πρώιμου ηλιακού συστήματος, την εποχή που ο Έλληνας επιστήμονας ήταν ακόμη μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Αστεροσκοπείο της Κυανής Ακτής.
Το εν λόγω διάσημο πλέον μοντέλο, που είχε παρουσιασθεί το 2005 στο περιοδικό "Nature", περιγράφει την «μετανάστευση» των μεγάλων πλανητών (Δία, Κρόνου, Ουρανού, Ποσειδώνα) στις τωρινές τροχιές τους κατά τις πρώτες φάσεις δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος. Δίνει επίσης εξηγήσεις για τις κινήσεις των κομητών και των αστεροειδών στο ηλιακό μας σύστημα.
Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας και του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Πλανητικής Επιστήμης, που λαμβάνουν χώρα από κοινού στην Καλιφόρνια. Η απονομή συνοδεύθηκε από ομιλία του Έλληνα επιστήμονα σχετικά το «Χάος στη Ζώνη των Αστεροειδών».
Το ετήσιο βραβείο καθιερώθηκε το 2010 σε ανάμνηση του Ιταλού επιστήμονα Πάολο Φαρινέλα (1953-2000) και κάθε χρόνο τιμά έναν εξέχοντα ερευνητή έως 47 ετών.
To 2008, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση μετονόμασε τον αστεροειδή «1999RC221» σε «(21775) Τσιγάνης», σε αναγνώριση του έργου του Έλληνα επιστήμονα.
Ο Τσιγάνης συνεχίζει τη βελτίωση του «μοντέλου της Νίκαιας», ενώ έχει επεκτείνει τις μελέτες του στη δυναμική των εξωηλιακών πλανητικών συστημάτων, καθώς επίσης στη χαοτική κίνηση των αστεροειδών του δικού μας συστήματος, των τεχνητών δορυφόρων και των διαστημικών «σκουπιδιών».
Μπορεί κάποιοι διάσημοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ να έχουν αστέρι με το όνομά τους στη γνωστή Λεωφόρο, όμως ο Λαρισαίος αστροφυσικός Κλεομένης Τσιγάνης από το 2008 μπορεί να περηφανεύεται ότι ένας αστεροειδής που απέχει περίπου 446.600.000 χλμ. από τη Γη, φέρει το όνομά του, ή για την ακρίβεια, το επίθετό του. Ήταν η τιμή που τού έγινε για τη συνεισφορά του και την αναγνώριση του επιστημονικού του έργου από την Επιτροπή Ονοματολογίας Μικρών Σωμάτων της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.

Ο Κλεομένης Τσιγάνης γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1974 στη Λάρισα, και από πολύ μικρή ηλικία είχε αγάπη για τη φυσική και τα μαθηματικά. Ο πατέρας του, τοπογράφος στο επάγγελμα, τον ανέβαζε στην ταράτσα, και με τα όργανα που χρησιμοποιούσε στη δουλειά του, τον βοηθούσε να δει τη Σελήνη.
Το 1996 αποφοίτησε από τη Φυσική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 2002 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην ίδια σχολή. Tην περίοδο 2002-2004 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής του Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) της Γαλλίας, και συγκεκριμένα στο Observatoire de la Côte d’ Azur στη Νίκαια, με υποτροφία από το πρόγραμμα Marie Curie Individual Fellowships της Ε.Ε. Από το 2006 έχει τη θέση του Λέκτορα στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, όπου έχει διδάξει στο Τμήμα Φυσικής αλλά και στο Τμήμα Μαθηματικών.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στους εξής τομείς: Μη Γραμμική Δυναμική – Ουράνια Μηχανική και Δυναμική Εξέλιξης του Ηλιακού Συστήματος -πλανητικά συστήματα (χαοτικές κινήσεις αστεροειδών). Έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, αλλά και πλήθος ετεροαναφορών στις εργασίες του (σύμφωνα με το Astrophysics Data Systems (ADS) είχε 638 ετεροαναφορές στην πενταετία 2006-2010).

Το Δεκέμβριο του 2004 το αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Science δημοσίευσε αφιέρωμα στο συνέδριο DPS 2004 της American Astronomical Society (AAS), κάνοντας εκτενή αναφορά στην ομιλία του και στη σημασία των αποτελεσμάτων που παρουσίασε, σχετικά με τη μετανάστευση των εξωτερικών πλανητών και την ερμηνεία του Όψιμου Σφοδρού Βομβαρδισμού της Σελήνης (Late Heavy Bombardment), τοποθετώντας τη ανάμεσα στις 3 κορυφαίες που ακούστηκαν.
Σαν επιστέγασμα της πορείας του και του επιστημονικού του έργου, τον Αύγουστο του 2008 η Επιτροπή Ονοματολογίας Μικρών Σωμάτων της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (ΙAU) αποφάσισε τη μετονομασία του αστεροειδούς 1999RC221 σε “(21775) Tsiganis”, προσθέτοντας έτσι το όνομά του στη μικρή λίστα των Ελλήνων επιστημόνων που διαθέτουν ένα αστέρι με το δικό τους όνομα. Ο αριθμός «21775» δηλώνει τη θέση του αστεροειδούς στον κατάλογο εκείνων των οποίων η τροχιά έχει υπολογισθεί με ακρίβεια.
Δημοσίευση σχολίου

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...