Το «κόλπο» του Αη Βασίλη είναι η… θεωρία της σχετικότητας

Οταν ήταν εννέα ετών η βρετανίδα Κέιτι Σιν έστειλε όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της έστειλε ένα γράμμα στον Αη Βασίλη. Όμως σε αντίθεση με τα άλλα παιδιά δεν ζητούσε κάποιο δώρο αλλά τον ρώτησε πως γίνεται να παραμένει πάντοτε στην ίδια ηλικία. Η απάντηση που έλαβε από τον Αη Βασίλη ήταν πώς αυτό το καταφέρνει με «ένα κόλπο μαγικό».

Η Σιν δεν πείστηκε ποτέ από αυτή την εξήγηση και τώρα που ως καθηγήτρια Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Εξετερ αποφάσισε να βρει απαντήσεις για την ύπαρξη και δράση του Αη Βασίλη οι οποίες να πατούν όχι σε μαγικά αλλά επιστημονικά δεδομένα. Ανέπτυξε λοιπόν μια θεωρία για το πώς μπορεί ο Αη Βασίλης εκμεταλλευόμενος διάφορα φαινόμενα να μοιράζει κάθε χρόνο τα δώρα του σε όλα τα παιδιά του πλανήτη.

Ντόπλερ και Αϊνστάιν

Για να καταφέρει να μοιράσει τα δώρα στα περίπου 700 εκ. παιδιά της Γης ο Αη Βασίλης μέσα στις περίπου 31 ώρες που έχει στην διάθεση του (με τις διαφορές ώρας στην υδρόγειο) η Σιν υπολόγισε ότι θα πρέπει να κινείται με ταχύτητα περίπου 10 εκ. χλμ/ώρα. Κινούμενος με αυτή την ταχύτητα ο Αη Βασίλης λόγω του φαινόμενου Ντόπλερ στα μάτια ενός παρατηρητή αρχικά θα άλλαζε χρώμα και η στολή του από κόκκινη θα φαινόταν πράσινη ώσπου τελικά κάποια στιγμή θα γινόταν αόρατος. Το φαινόμενο Ντόπλερ εκτός από αόρατο κάνει τον Αη Βασίλη και αθόρυβο αφού τόσο οι ήχοι του έλκηθρου όσο και της φωνής του περνούν σε συχνότητες που δεν συλλαμβάνει το ανθρώπινο αυτί. Για αυτό σύμφωνα με την Σιν ο Αη Βασίλης δεν γίνεται αντιληπτός ακόμη και από τα παιδιά που τον περιμένουν με αγωνία ξύπνια όλη την νύχτα.
Οσον αφορά την απορία της για το γεγονός ότι ο Αη Βασίλης παραμένει πάντοτε στην ίδια ηλικία και βασικά δεν γερνάει άλλο η Σιν υποστηρίζει ότι αυτό εξηγείται από την ειδική θεωρία της σχετικότητας. Αν ο Αη Βασίλης κινείται με ταχύτητα 10 εκ. χλμ/ώρα η Σιν αναφέρει ότι βάση της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας ο χρόνος θα έχει σταματήσει να λειτουργεί επιβαρυντικά για τον Αη Βασίλη. Θα μεγαλώνει αλλά με πολύ αργό ρυθμό και σίγουρα πιο αργό από εμάς που ζούμε και κινούμαστε σε φυσιολογικές ταχύτητες. Επιπλέον η κίνηση με αυτή την ασύλληπτη ταχύτητα θα ενεργοποιήσει ένα ακόμη φαινόμενο που διευκολύνει και αυτό τον Αη Βασίλη. Κινούμενος με αυτή την ταχύτητα ο Αη Βασίλης θα μπορεί να «ρουφήξει» την κοιλιά του και γενικά να προσαρμόσει το σώμα του έτσι ώστε να χωράει από τις καμινάδες και τα παράθυρα των σπιτιών.

Η Σιν δίνει λοιπόν κάποια ενδιαφέροντα αν μη τι άλλο επιχειρήματα στους γονείς όλων των μικρών… άπιστων Θωμάδων της ύπαρξης του Αη Βασίλη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις