Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Ο θάνατος ενός άστρου σε μία γιγαντιαία μαύρη τρύπα


Οι αστρονόμοι είχαν ενθουσθαστεί πέρυσι με αυτό που νόμιζαν ότι ήταν η ισχυρότερη έκρηξη υπερκαινοφανούς αστέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, μια λάμψη μισό τρισεκατομμύριο φορές πιο λαμπρή από τον Ήλιο μας και 20 φορές πιο έντονη από τη λάμψη ολόκληρου του Γαλαξία.
Τώρα όμως, έπειτα από νέες παρατηρήσεις, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η εκτυφλωτική λάμψη ήταν κατά πάσα πιθανότητα κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον: ο θάνατος ενός τεράστιου άστρου που έκανε το λάθος να πλησιάσει μια τερατώδη μαύρη τρύπα, με μάζα 100 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου.
Οι αστρονόμοι, με επικεφαλής τον Γιώργο Λελούδα, μεταδιδακτορικό ερευνητή του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann του Ισραήλ και του Κέντρου Σκοτεινής Κοσμολογίας του Ινστιτούτου «Νιλς Μπορ της Δανίας», συνδύασαν παρατηρήσεις δέκα μηνών από επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, μεταξύ των οποίων του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή και το Hubble της NASA.

Τα ευρήματα παρουσιάζονται στην επιθεώρηση Nature Astronomy.

«Μια τεράστια μαύρη τρύπα ασκεί πελώριες βαρυτικές δυνάμεις πάνω σε οποιοδήποτε άστρο που την πλησιάζει πολύ και βασικά το κάνει κομμάτια, μετατρέποντάς το σε σπαγκέτι» εξήγησε ο Λελούδας. Καθώς διαλύεται σε κομμάτια, το υλικό του άστρου επιταχύνεται και θερμαίνεται, εκπέμποντας ακτινοβολία που έγινε ορατή από απόσταση δισεκατομμυρίων ετών φωτός.
Το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί μόνο μια φορά στο παρελθόν, δεν ήταν όμως τόσο θεαματικό.

Ο Γ.Λελούδας αποφοίτησε το 2001 από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία. Από το 2014 είναι ερευνητής στο ισραηλινό Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann.

Πηγή: ΑΜΕ ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...