Εντοπίστηκαν μυστηριώδη ραδιοσήματα σε απόσταση 2,5 δισ. έτη φωτός μακριά από την Γη


Αν είναι σήματα από εξωγήινους που μας λένε «είμαστε εδώ!», τότε η απάντησή μας «γειά σας, υπάρχουμε κι εμείς εδώ!» θα φτάσει σ’ αυτούς μετά από 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια και πλέον! Δυστυχώς όμως, ούτε αυτή τη φορά πρόκειται για κλήση από εξωγήινους. Είναι μια «κλήση» από τους νόμους της Φυσικής.
Στο περιοδικό Nature δημοσιεύθηκε σήμερα μια νέα εργασία σχετική με τον εντοπισμό των ραδιοφωνικών σημάτων, γνωστών ως FRB 121102 (Fast Radio Burst-FRB), που έρχονται από τον αστερισμό του Ηνιόχου [A direct localization of a fast radio burst and its host].
Οι «ταχείες ραδιοφωνικές εκρήξεις» 121102 , ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά στις 2 Νοεμβρίου του 2012. Παρόλο που διαρκούν μόνο χιλιοστά του δευτερολέπτου, οι εκρήξεις αυτές εκπέμπουν ενέργεια όση η εκπεμπόμενη ενέργεια 500 εκατομμυρίων ήλιων.
Οι αστρονόμοι έχουν προσδιορίσει την θέση του αινιγματικού αστρονομικού αντικειμένου στο οποίο πραγματοποιούνται οι σύντομες, αλλά ισχυρές εκρήξεις ραδιοκυμάτων. Παραδόξως, η πηγή των διακεκομμένων σημάτων δεν βρίσκεται σε έναν μεγάλο φωτεινό γαλαξία, αλλά σε έναν μικρό και αμυδρό νάνο γαλαξία, 2,5 δισεκατομμύρια και πλέον έτη φωτός μακριά από τη Γη, που έχει το 1% της μάζας του γαλαξία μας.
Η εξήγηση αυτών των μυστήριων ραδιοσημάτων θα μπορούσε ίσως να αποδοθεί π.χ. σε περιστρεφόμενους αστέρες νετρονίων ή σε σύγκρουση αστέρων νετρονίων κ.ά., και σίγουρα όχι σε εξωγήινους. Εφόσον όμως αυτές οι «εκρήξεις» εντοπίζονται από τόσο πολύ μακριά, τότε γιατί να μην παρατηρούνται παρόμοιες και στον δικό μας γαλαξία; Πολλά τέτοια ερωτήματα σχετικά με τις FRB «αιωρούνται», αναμένοντας όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις κατάλληλες απαντήσεις από τους αστρονόμους …

διαβάστε περισσότερα:
1. Mysterious radio burst came from a galaxy 2.5 billion light years away, astronomers discover, washingtonpost.com
2. Radio Bursts Traced to Faraway Galaxy, but Caller Is Probably ‘Ordinary Physics’, nytimes.com
3. Enigmatic Radio Pulses Linked to Far-Distant Galaxy, scientificamerican.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις