Ασημίνα Αρβανιτάκη: Σωματιδιακή Φυσική χωρίς επιταχυντές

Η κορυφαία Ελληνίδα φυσικός μας δίδαξε το καλοκαίρι στο Playing with Protons στο CERN
Όταν ακούμε για την Φυσική των Σωματιδίων, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι τεράστιοι επιταχυντές και υψηλές ενέργειες. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αρκετές προτάσεις για πειράματα σε χαμηλές ενέργειας, διαμέσου των οποίων είναι δυνατή η αναζήτηση νέων σωματιδίων, νέων δυνάμεων, αλλά και της σκοτεινής ύλης, με έναν τρόπο συμπληρωματικό των αντίστοιχων ερευνών με μεγάλους επιταχυντές.
Η Ασημίνα Αρβανιτάκη, σε ομιλία της που δόθηκε στο Caltech, προτείνει δυο διαφορετικά πειράματα για την αναζήτηση ενός τύπου σωματιδίων Σκοτεινής Ύλης που προκύπτουν μέσα από την Θεωρία των Χορδών.
Στη Θεωρία των Χορδών οι θεμελιώδεις σταθερές, όπως η μάζα του ηλεκτρονίου ή το φορτίο, προσδιορίζονται από πεδία που είναι γνωστά ως moduli. Όταν αυτά τα πεδία αποτελούν την Σκοτεινή Ύλη του σύμπαντός μας, αναγκάζουν τις θεμελιώδεις σταθερές να ταλαντώνονται με μια συχνότητα που καθορίζεται από την μάζα της Σκοτεινής Ύλης. Για συχνότητες μικρότερες από 1 Hz τα ατομικά ρολόγια με την «τερατώδη» ευαισθησία τους θα μπορούσαν να συλλάβουν αυτές τις ταλαντώσεις. Για συχνότητες μεγαλύτερες από 1 Hz, η Σκοτεινή Ύλη θα μπορούσε να διεγείρει ακουστικούς τρόπους ταλάντωσης σε ανιχνευτές συντονισμού μάζας, οι οποίοι αρχικά σχεδιάστηκαν για να ανιχνεύσουν βαρυτική ακτινοβολία από αστροφυσικές πηγές.
Πρόκειται για δυο είδη πειραμάτων. χωρίς επιταχυντές, τα οποία θα βοηθήσουν στην αναζήτηση του συγκεκριμένου τύπου Σκοτεινής Ύλης στο εγγύς μέλλον.

            


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις