Αμερικανοί επιστήμονες δημιουργούν «αντιστασιακή» πλατφόρμα ενημέρωσης

Εργαζόμενοι σε περισσότερες από δώδεκα αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες δημιούργησαν δίκτυο ανεπίσημων λογαριασμών στο Twitter, αψηφώντας τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να φιμώσει την έρευνα για την κλιματική αλλαγή και άλλα επιστημονικά πεδία.Χρησιμοποιώντας τον αγαπημένο τρόπο του Τραμπ να επικοινωνεί με τους Αμερικανούς, το Twitter, επιστήμονες της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), της NASA και άλλων υπηρεσιών έχουν δημιουργήσει προσωπικούς λογαριασμούς στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης -δανειζόμενοι τα ονόματα και τους λογότυπους των υπηρεσιών τους- διαμαρτυρόμενοι για τους περιορισμούς που τους επιβάλλονται, τους οποίους θεωρούν λογοκρισία.
Προσφέρουν έτσι μια πλατφόρμα για τη μετάδοση πληροφοριών τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει.
«Ανυπομονώ για την ώρα που ο πρόεδρος Τραμπ θα μας αποκαλέσει ψεύτικες ειδήσεις», έγραψε ένας ανώνυμος εργαζόμενος στην Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων στον λογαριασμό @AltNatParkService. «Μπορείς να μας πάρεις τον επίσημο λογαριασμό στο Twitter, αλλά δεν θα μας πάρεις ποτέ τον ελεύθερο χρόνο μας!».

Ο λογαριασμός @RogueNASA αναφέρει στη σελίδα του ότι είναι «η ανεπίσημη αντιστασιακή ομάδα της NASA, όχι ο επίσημος λογαριασμός». Καλεί μάλιστα τους αναγνώστες του να παρακολουθούν τις αναρτήσεις του «σχετικά με νέα και στοιχεία που αφορούν την επιστήμη και το κλίμα. Πραγματικές ειδήσεις, πραγματικά στοιχεία».
Πολλοί εργαζόμενοι σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε αυτό τον τρόπο επικοινωνίας μετά τις οδηγίες που έλαβαν αρκετές υπηρεσίες που ασχολούνται με περιβαλλοντικά ζητήματα να περιορίσουν την παροχή πληροφοριών στο κοινό.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να σταματήσουν τις αναρτήσεις στο Twitter, όταν ένας υπάλληλος αναπαρήγαγε μηνύματα που σχολίαζαν τον μικρό αριθμό των συγκεντρωμένων στην τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ και το γεγονός ότι είχαν εξαφανιστεί από τον ιστότοπο του Λευκού Οίκου οι σελίδες που αφορούσαν τα πολιτικά δικαιώματα και την κλιματική αλλαγή.
Οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας, στα υπουργεία Εσωτερικών, Γεωργίας, Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών έχουν λάβει έκτοτε ανάλογες συστάσεις από τη νέα κυβέρνηση, με τις οποίες τους ζητείται είτε να κατεβάσουν ιστοσελίδες ή να περιορίσουν την επικοινωνία τους με το κοινό, περιλαμβανομένης της χρήσης των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις