Ραδιόφωνο που λειτουργεί χωρίς ενέργεια (οποιασδήποτε μορφής)

Σουρεαλιστική κατασκευή ραδιοφωνικού δέκτη που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα (ή μπαταρίες). To «υπόλειμμα» της κατσαρόλας παίζει τον ρόλο του μεταβλητού πυκνωτή – μεταβάλλοντας την χωρητικότητα του πυκνωτή το ραδιόφωνο συντονίζεται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Σε προηγούμενη ανάρτηση διαβάζουμε για ένα ραδιόφωνο που χρησιμοποιεί την ενέργεια του τρεχούμενου νερού στο ντους για να λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή μπαταρίες. Η εταιρεία που κατασκεύασε το ραδιόφωνο του «μπάνιου» είχε κατασκευάσει και ραδιόφωνο που λειτουργεί χρησιμοποιώντας την ενέργεια του ανέμου.

Επίσης έχουν κατασκευαστεί ραδιόφωνα που χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια και κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Ραδιόφωνο που δουλεύει με ηλιακή ενέργεια ή με μανιβέλα (!)




Επιπλέον υπάρχουν ραδιόφωνα που διαθέτουν μια μανιβέλα (!)την οποία ο ακροατής περιστρέφει για ένα λεπτό περίπου και στη συνέχεια απολαμβάνει την αγαπημένη του ραδιοφωνική εκπομπή για μισή ώρα… στη συνέχεια ξανα-περιστρέφει τη μανιβέλα κ.ο.κ.
Και στην περίπτωση αυτή η ενέργεια που μεταβιβάζουμε μέσω της μανιβέλας στο ραδιόφωνο μετατρέπεται σε ηλεκτρική, υποκαθιστώντας έτσι τις μπαταρίες ή το ηλεκτρικό ρεύμα.
Εκείνο που προκαλεί έκπληξη στον περισσότερο κόσμο – παρότι έχει μια ιστορία σχεδόν 100 ετών – είναι ότι μπορεί ο καθένας να κατασκευάσει ραδιόφωνο που να λειτουργεί χωρίς μπαταρίες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς να του «παρέχουμε» οποιασδήποτε μορφής ενέργεια!
Ποια είναι τα ελάχιστα υλικά που χρειαζόμαστε για να κατασκευάσουμε ένα τέτοιο ραδιόφωνο;
1. Μία δίοδο γερμανίου – πολύ καλή είναι η 1Ν34Α ….
Δίοδος 

Η δίοδος επιτρέπει τη διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος μόνο προς την μια κατεύθυνση [παλιότερα χρησιμοποιούσαν γαληνίτη και πολύ πιο παλιά ξυραφάκι (ξυρίσματος!) με μολύβι (που γράφουμε !) – για το τελευταίο βλέπε το βίντεο ΕΔΩ]
Ο γαληνίτης (galena) είναι ορυκτό και το κυριότερο μετάλλευμα του μολύβδου. Έχει χημικό τύπο PbS (θειούχος μόλυβδος)




2. Χάλκινο σύρμα για την κατασκευή ενός πηνίου
3. Ακουστικά από χαλαζία. Ο χαλαζίας είναι ένα πιεζοηλεκτρικό υλικό. Όταν εφαρμοστεί σ΄αυτό ηλεκτρική τάση, ταλαντώνεται και παράγει ηχητικά κύματα (ισχύει και το αντίστροφο: παράγει ηλεκτρική τάση όταν δέχεται κάποια μηχανική πίεση ή δόνηση)
Το πιο απλό κύκλωμα που μπορεί να κατασκευάσει κανείς είναι το παρακάτω

Το επόμενο διάγραμμα δείχνει ένα λίγο πιο σύνθετο(;) κύκλωμα:




Για κεραία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καλώδιο αρκετών μέτρων ή αν δεν έχουμε να χρησιμοποιήσουμε την κεραία της τηλεόρασης. Ως γείωση αρκεί πολλές φορές το σώμα μας.
Το ραδιόφωνο αυτό δεν χρειάζεται να του δίνουμε ενέργεια. Χρησιμοποιεί την ενέργεια που μεταφέρει το ίδιο το ραδιοφωνικό κύμα που συλλαμβάνει η κεραία του!
Εννοείται ότι πρόκειται για ραδιόφωνο ΑΜ.
Στα βόρεια της Αθήνας αν το πηνίο έχει αρκετές σπείρες και χρησιμοποιηθεί η κεραία της τηλεόρασης, συντονίζεται εύκολα με το δεύτερο πρόγραμμα που εκπέμπει στα ΑΜ.
Ραδιόφωνο στο οποίο το σύρμα του πηνίου είναι τυλιγμένο σε έναν φελλό (!) που λειτούργησε χωρίς γείωση, χρησιμοποιώντας την κεραία της τηλεόρασης




Για να συντονιστούμε σε διαφορετικούς σταθμούς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεταβλητό πυκνωτή ή να χρησιμοποιούμε μέρος των σπειρών του πηνίου. Όμως οι σταθμοί που εκπέμπουν σήμερα στα ΑΜ δεν είναι πολλοί…
Τέτοια ραδιόφωνα (με τον γαληνίτη να παίζει το ρόλο της διόδου) χρησιμοποιούνταν προπολεμικά και τα κατασκεύαζαν και στην Ελλάδα μέχρι το 1950.
                               
                                                   

Βίντεο: Πως να κατασκευάσετε ένα κρυσταλλικό ραδιόφωνο


Δείτε στη συνέχεια διάφορες παραλλαγές τέτοιου τύπου κυκλωμάτων και ραδιοφώνων που λειτουργούν χωρίς ενέργεια οποιασδήποτε μορφής (τις βρήκαμε ΕΔΩ)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις