Όταν οι άνθρωποι έπαιζαν γκολφ στη Σελήνη

Ο Alan Shepard τo 1961 έγινε ο πρώτος Aμερικανός που πέταξε στο διάστημα.
Επιπλέον, καθοδηγούσε ο ίδιος χειροκίνητα το σκάφος του, κάτι που γινόταν επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της διαστημικής.
Το 1971, σε ηλικία 47 ετών, ήταν ο πέμπτος (και ο γηραιότερος άνθρωπος) που περπάτησε στη Σελήνη, στο πλαίσιο της αποστολής Apollo 14.
O Shepard ήταν ένας φανατικός παίκτης του γκολφ, κι έτσι είχε προετοιμάσει μια έκπληξη για τα εκατομμύρια των Αμερικανών που παρακολουθούσαν την τηλεοπτική μετάδοση του σεληνιακού περιπάτου. Είχε πάρει κρυφά μαζί του μπάλες κι ένα μπαστούνι του γκολφ.
Όταν ο Shepard βρέθηκε στην επιφάνεια της Σελήνης, στις 6 Φεβρουαρίου του 1971, χτύπησε δυο μπάλες με το μπαστούνι του. Ήθελε να εκμεταλλευθεί την χαμηλή βαρύτητα της Σελήνης – η ένταση πεδίου βαρύτητας στην επιφάνεια της Σελήνης είναι 1,6 m/s2 , ενώ στη Γη είναι 9,8 m/s2 -, αλλά και την έλλειψη αντίστασης αέρα, δεδομένου ότι στη Σελήνη δεν υπάρχει ατμόσφαιρα.
Έτσι λοιπόν, η πρώτη μπάλα του γκολφ έπεσε μέσα σε έναν κρατήρα, ενώ η δεύτερη, σύμφωνα με τον ίδιο, έφτασε «μίλια και μίλια» μακριά.
Ιδού και το σχετικό, αλλά όχι τόσο καθαρό, βίντεο:

             

Για να υπολογίσουμε το βεληνεκές της πλάγιας βολής που εκτελεί ένα μπαλάκι του γκολφ στη Σελήνη χρειαζόμαστε: την ένταση του πεδίου βαρύτητας στη Σελήνη (1,622 m/s2), την αρχική ταχύτητα με την οποία εκτοξεύεται και την γωνία που σχηματίζει η ταχύτητα με την οριζόντια διεύθυνση. Κάποιοι που ξέρουν περισσότερα για το γκολφ εκτίμησαν ότι η αρχική ταχύτητα που έδωσε ο αστροναύτης στο μπαλάκι ήταν περίπου 80m/s (π.χ βλέπεΕΔΩ). Yποθέτοντας ότι το μπαλάκι διάνυσε το μέγιστο βεληνεκές – η ταχύτητα σχημάτιζε γωνία 45ο με την οριζόντια διεύθυνση – εκτίμησε ότι η μπάλα του γκολφ διάνυσε 3950 μέτρα ή περίπου 2,5 μίλια.
Πράγματι, δηλαδή, όπως είπε ο Shepard η μπάλα ταξίδεψε «μίλια και μίλια» μακριά. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για την πιο μακρινή μπαλιά γκολφ στην ιστορία της ανθρωπότητας, έστω κι αν αυτή ρίχτηκε στην Σελήνη.


http://scienceblogs.com/startswithabang/2010/10/02/could-you-really-hit-a-golf-ba/

Burgess, Colin. Freedom 7: The Historic Flight of Alan B. Shepard, Jr. New York/London: Springer-Praxis, 2014.

Thompson, Neal. Light This Candle: The Life and Times of Alan Shepard, America’s First Spaceman. New York: Crown Publishers, 2004.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις