Συναγερμός στη Fukushima: Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 η ακτινοβολία σε αντιδραστήρα


Στο υψηλότερο επίπεδο από την καταστροφή του 2011 μετρήθηκαν τα επίπεδα ακτινοβολίας μέσα σε ένα κατεστραμμένο αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Η Tokyo Electric Power (Tepco), που εκμεταλλεύεται τους αντιδραστήρες, δήλωσε ότι οι ατμοσφαιρικές μετρήσεις ήταν πολύ υψηλές και συγκεκριμένα 530 sieverts στο εσωτερικό του αντιδραστήρα Νο 2, ενός από τους τρεις αντιδραστήρες που κατέρρευσαν μετά το σεισμό και το τσουνάμι του 2011. 
 Αυτές οι μετρήσεις αναδεικνύουν και το μέγεθος του ρίσκου που έχουν αναλάβει οι εργαζόμενοι, στη διαδικασία παροπλισμού του εργοστασίου που αναμένεται να διαρκέσει περίπου τέσσερις δεκαετίες. 
 Η μέτρηση αυτή χαρακτηρίζεται μάλιστα ως «αδιανόητη», καθώς αρκεί 1 μόνο sievert για να προκληθεί ασθένεια ακτινοβολίας και ναυτία ενώ 5 μονάδες μπορούν να σκοτώσουν μέσα σε ένα μήνα, τα μισά από τα άτομα που εργάζονται εκεί. 
 Η TEPCO ανέφερε επίσης ότι η ανάλυση της εικόνας αποκάλυψε μια μεγάλη τρύπα στο μεταλλικό πλέγμα κάτω από το δοχείο πίεσης του ίδιου αντιδραστήρα. Η τρύπα πιθανώς δημιουργήθηκε από πυρηνικά καύσιμα που έλιωσαν μετά το χτύπημα από το τσουνάμι και στη συνέχεια διείσδυσαν στο κέλυφος.
 Η πολύ υψηλή συγκέντρωση ακτινοβολίας θα περιπλέξει τώρα τις προσπάθειες να διαλυθεί με ασφάλεια το εργοστάσιο. Η εταιρεία είπε επίσης ότι η ακτινοβολία δεν διέρρευσε έξω από τον αντιδραστήρα, ενώ αναμένεται να σταλεί ένα ρομπότ στην «καρδιά» του αντιδραστήρα. Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι το εκτιμώμενο κόστος του παροπλισμού του εργοστασίου και της απολύμανσης στη γύρω περιοχή, αναμένεται να φτάσει περίπου τα 185 δισεκ. ευρώ. 

 Πηγή: www.lifo.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις