Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017

Διοργάνωση εκπαιδευτικής δράσης με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης»

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τα ΕΚΦΕ Σερρών, Πιερίας, Λακωνίας, Λέσβου και Ηρακλείου, διοργανώνουν τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 (Εαρινή Ισημερία), δράση με τίτλο «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης».
Το Πείραμα αυτό, συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο όμορφων επιστημονικών πειραμάτων στην ιστορία της Φυσικής!
Τη μέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης», ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η μέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Έτσι, θεωρείται «ευκαιρία» να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη, αφού γνωρίζουμε τον τόπο που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα.
Το πείραμα του Ερατοσθένη στη Σχολή Χιλλ

Στη δράση μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες μαθητών, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους. Οι παρατηρήσεις και οι μετρήσεις της κάθε ομάδας μπορούν να πραγματοποιηθούν στην αυλή του σχολείου της, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη διεύθυνση:

http://www.astro.noa.gr/gr/eratosthenes

Στους πρωταρχικούς στόχους συγκαταλέγονται: η συμμετοχή των μαθητών σε μια δραστηριότητα μεγάλου ενδιαφέροντος, η ανταλλαγή των δεδομένων και η διαθεματική προσέγγιση (η διαδικασία των παρατηρήσεων, των μετρήσεων και των υπολογισμών υπεισέρχεται στη γνωστική περιοχή αρκετών σχολικών μαθημάτων όπως η Φυσική, η Γεωγραφία, τα Μαθηματικά, η Πληροφορική κλπ).

Στον εμπλουτισμένο χάρτη των «μαθητών του Ερατοσθένη και εραστών της μάθησης», https://goo.gl/UDc25X , δημιούργημα της περσινής πρωτοφανούς μαζικότητας και επιτυχίας δράσης των 400 σχολείων που πήραν μέρος, μαζί με τις φωτογραφίες και όλες τις μετρήσεις, αποτυπώνονται διακριτικά: ο ενθουσιασμός, το πνεύμα συνεργασίας, η φαντασία, η ευρηματικότητα κι άλλες πολλές αξίες που ανέδειξε μια δράση, που κατά κοινή ομολογία ήταν «πρωτότυπη, διδακτική, άρτια οργανωμένη και επιτυχημένη» οπότε δεν μπορεί παρά φέτος να επαναληφθεί και ίσως στο μέλλον να γίνει θεσμός.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας με τους συντονιστές της δράσης είναι:

ekfeeratosthenes@gmail.com

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής, στη διεύθυνση:

https://goo.gl/by2HHD

Αν θέλετε να δείτε την εφαρμογή του πειράματος του Ερατοσθένη στο σχολείου μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...