Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Το μπλέ ηλιοβασίλεμα του Άρη


Εικόνες που συναρπάζουν με τον Κόκκινο Πλανήτη να γίνεται... μπλε κατά το ηλιοβασίλεμα έστειλε το ρομποτικό σκάφος Curiosity, καταγράφοντας τον ήλιο να δύει στον ορίζοντα του Άρη,
Οι φωτογραφίες ελήφθησαν στις 15 Απριλίου, έπειτα από τρία χρόνια αναμονής από την ομάδα που εργάζεται στην MastCam του ρόβερ.
Οι εικόνες εστάλησαν από το rover ασπρόμαυρες, ωστόσο η Damia Bouic από το Planetary Society κατάφερε να αποτυπώσει τα χρώματα, με ένα εντυπωσιακό αποτέλσμα.
Η NASA έχει δημοσιεύσει επίσης ένα βίντεο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vine και το οποίο δείχνει τον ήλιο να βυθίζεται στον ορίζοντα του Άρη. Τα ενσταντανέ καταγράφηκαν από το ερευνητικό ρόβερ Opportunity.Το βίντεο που αποτυπώνει το απόκοσμο ηλιοβασίλεμα δημιοργήθηκε κομμάτι κομμάτι από τις εικόνες που τράβηξε το Opportunity. Στις εικόνες φαίνεται ένας πιο σκοτεινός και σκονισμένος ουρανός σε σχέση με της Γης που πιθανώς χάνει σε ρομαντισμό από το αντίστοιχο του πλανήτη μας.
Και αντί ο ουρανός του Άρη να παίρνει βαθύ πορτοκαλί χρώμα, όπως στη Γη, το ηλιοβασίλεμα του δίνει ένα χρώμα βαθύ μπλε.
Παρόλα αυτά, ο δρ. Τζον Μπρίτζες, επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Λέστερ, που μελετά τον Άρη, προειδοποίησε ότι οι κάμερες του Opportunity μπορεί να μην δείχνουν την πραγματική εικόνα.
«Θα πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με το χρώμα που παράγουν οι κάμερες αυτού του ρόβερ, γιατί μπορεί να δείχνουν μία λάθος χρωματισμένη εικόνα. Αυτό που ωστόσο είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό είναι ότι ο ήλιος μοιάζει πολύ μικρότερος σε σχέση με το πώς τον βλέπουμε από τη Γη. Εικόνες σαν αυτές μπορούν να μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την ατμόσφαιρα του Άρη», συμπλήρωσε ο Μπρίτζες.

Επιστήμονες λένε ότι το ηλιοβασίλεμα στον Άρη μπορεί να δίνει ένα μπλε χρώμα, καθώς η κόκκινη σκόνη στην ατμόσφαιρά του φιλτράρει μεγάλη ποσότητα από τις ερυθρές ακτίνες του ήλιου. Καθώς δύει, το φως του ταξιδεύει μέσα από τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, όπου και η σκόνη είναι πυκνότερη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η NASA δείχνει στον απλό κόσμο πώς είναι ένα ηλιοβασίλεμα στον Άρη, καθώς το 2010 είχε επίσης δώσει στη δημοσιότητα ένα ανάλογο και πιο μεγάλης διάρκειας βίντεο.
Το ρόβερ Opportunity έχει «δει» περίπου 3940 ηλιοβασιλέματα από τη στιγμή που έφτασε στον μυστηριώδη Κόκκινο Πλαντήτη.


Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...