Πανσέληνος και μερική έκλειψη Σελήνης το βράδυ της Δευτέρας

Η Δευτέρα 7 Αυγούστου επιφυλάσσει όχι μόνο τη δημοφιλή Πανσέληνο του Αυγούστου αλλά και μία μερική έκλειψη Σελήνης!
Η σκιά της Γης δε θα εισέλθει ιδιαίτερα βαθιά στο σεληνιακό δίσκο καθώς θα καλύψει το ¼ της διαμέτρου της Σελήνης. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι αρκετό ώστε να μας δώσει ένα εντυπωσιακό θέαμα.Για τους παρατηρητές από την Ελλάδα, η έναρξη της μερικής φάσης της έκλειψης συμπίπτει περίπου με την ανατολή της Σελήνης. Οι δυτικές περιοχές της χώρας θα δουν τη Σελήνη να ανατέλλει με την μερική φάση μόλις να έχει αρχίσει ενώ οι ανατολικές περιοχές μπορούν να δουν τη Σελήνη πρώτα να ξεπροβάλει από τον ορίζοντα και μετά να αρχίζει η ολική φάση.
Σε κάθε περίπτωση, ένα ελαφρύ σκοτείνιασμα της Σελήνης θα είναι ήδη ορατό κατά την ανατολή της Σελήνης καθώς η παρασκιά της Γης θα καλύπτει ήδη ολόκληρο το Σεληνιακό δίσκο.

Οι ακριβείς ώρες του φαινομένου σε θερινή ώρα Ελλάδας έχουν ως εξής:

Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 18:50 (Σελήνη κάτω από τον ορίζοντα)
Ανατολή Σελήνης: 20:20 (ανάλογα την περιοχή μερικά λεπτά πριν ή μετά)
Έναρξη έκλειψης σκιάς: 20:23
Μέγιστη έκλειψη: 21:21 (ένα τέταρτο της σεληνιακής διαμέτρου)
Τέλος έκλειψης σκιάς: 22:18
Τέλος έκλειψης παρασκιάς: 23:51

Για την παρατήρηση της έκλειψης από νωρίς, χρειαζόμαστε καθαρό και ανεμπόδιστο ορίζοντα στο ανατολικά-νοτιοανατολικά από όπου θα ανατείλει η υπό έκλειψη Σελήνη, ανάλογα την περιοχή, μερικά λεπτά πριν ή μετά τις 20:20.
Καθώς πολλές εκδηλώσεις ετοιμάζονται ήδη για την Πανσέληνο του Αυγούστου, συνιστάμε να ενημερωθούν οι κατά τόπους διοργανωτές για την έκλειψη Σελήνης καθώς φαίνεται πως πολλοί, συμπεριλαμβανομένων των διοργανωτών των βραδιών Πανσελήνου στους αρχαιολογικούς χώρους, δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά με αποτέλεσμα όποιος δεν παρατηρήσει τη Σελήνη έγκαιρα, να χάσει την έκλειψη.
Η παρατήρηση και φωτογράφιση της έκλειψης Σελήνης είναι εύκολη και μπορεί να γίνει διά γυμνού οφθαλμού, με κιάλια, με τηλεσκόπιο καθώς και οποιαδήποτε σχεδόν φωτογραφική μηχανή.Στις 21 Αυγούστου θα ακολουθήσει μια ηλιακή έκλειψη, που όμως δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

Ανοιχτό το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα είναι ανοικτό στον χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας, από τις 20:30 έως τις 22:30 για τους επισκέπτες που επιθυμούν να παρατηρήσουν τη Σελήνη και την μερική έκλειψή της. Ειδικευμένο προσωπικό θα είναι διαθέσιμο, ώστε να παρέχει πληροφορίες για το φαινόμενο.

πηγή: http://www.amna.gr/home/article/177184/Augoustiatiki-panselinos-kai-meriki-ekleipsi-Selinis-to-bradu-tis-Deuteras
Αstrovox.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις