Playing with Protons GR: 4η μέρα

Σε έναν πίνακα ο Michael Doser εξηγει με μοναδικό τρόπο τα μυστικά της ύλης. Οτι και να πω είναι πολύ λίγο.
Βαρύ το πρόγραμμα και την 4η μέρα. Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ!! ( για όσους ήθελαν , που ήθελαν όλοι!!).

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την παρουσιάση του πώς λειτουργεί ο LHC και οι ανιχνευτές από εμένα. Η παρουσιάση έγινε με πειράματα και δράσεις που μπορούν να γίνουν σε παιδιά μικρής ηλικίας και ολοκληρώθηκε με την κατασκευή μακετών από τους εκπαιδευτικούς.
Στη συνέχεια της ημέρας παρακολουθήσαμε μια εκπληκτική διάλεξη από τον διάσημο πειραματικό φυσικό Michael Doser για την ανίχνευση της αντιύλης και της σκοτεινής ύλης του σύμπαντος. Η εκλαίκευση της φυσικής στα καλύτερά της από έναν διάσημο εκλαικευτή και σπουδαίο φυσικό του CERN.
Το μεσημέρι ακολούθησε ένα 3ωρο εργαστήριο από το Perimeter Institute του Καναδά ειδικά για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς. Το εργαστήριο ήταν δομημένο έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν όλες οι δράσεις και τα πειράματα μέσα στο σχολείο και το παρουσιάσαν δύο καταπληκτικοί εκπαιδευτικοί, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Greg Dick (Director of Outreach PI) και η βραβευμένη Olga Michalopoulos. Πραγματικά ζήλεψα!
Το απόγευμα παρακολουθήσαμε στο κεντρικό αμφιθεατρο του CERN την παρουσιάση του διάσημου David Reitze (Executive Director, LIGO Laboratory, California Institute of Technology and Professor of Physics, University of Florida) για τα βαρυτικά κύματα.

Η μέρα φυσικά δεν τελειώσε εκεί. Ο Mick Storr για να μας αποχαιρετήσει μας έκανε μια μοναδική βραδυνή ξενάγηση στο Ghost Experimet όπως το αποκάλεσε. Πήγαμε στις παλιές εγκαταστάσεις του CERN που τώρα δεν λειτουργούν και είχαμε μία συγκλονιστική ξενάγηση απο τον Μικ που ολοκληρώθηκε στις 12 το βράδυ! Θα κάνω ειδική ανάρτηση για αυτή την νυχτερινή περιπέτεια γιατί είναι η ιστορία της επιστήμης με τον πιο βιωματικό τρόπο που έχω ζήσει.

Κατασκευάζουμε τα δικά μας μοντέλα LHC

Πώς ανιχνεύονται τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα;

Όταν ρίχνεις τις μπίλιες στον σωλήνα ακολουθεί σύγκρουση



Το διάσημο Perimeter σε ένα τρίωρο εντατικό εργαστήριο

Τι περιείχε το κουτί;



Παρουσιάση των βαρυτικών κυμάτων από το επόμενο Νόμπελ φυσικής;

Περπατάμε μέσα στα λιβάδια προς το Ghost Experiment ακούγοντας μοναδικές ιστορίες του CERN των τελευταίων 30 χρόνων απο τον θρύλο Mick Storr
UA1 (Underground Area 1) was a particle detector at the Super Proton Synchrotron(SPS).


Ο απόλυτος δάσκαλος φυσικής σε νυχτερινές περιπέτειες για πολύ λίγους


Η 4ημέρα είχε πολλά καλά. Κάθε δράση θέλει και ξεχωριστή ανάρτηση για να παρουσιαστεί σωστά. Υπόσχομαι ότι θα το κάνω γιατί πραγματικά το υλικό αυτό είναι μοναδικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους σε πολλά επίπεδα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα όλων των ημερών εδώ:

https://indico.cern.ch/event/618792/timetable/





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις