Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Πείραμα: Μια αυτοκινούμενη πατάτα

Όταν βυθίζουμε δυο μεταλλικά ελάσματα (ηλεκτρόδια) από χαλκό και από ψευδάργυρο μέσα σε μια πατάτα, τότε μπορούμε να τροφοδοτήσουμε με ηλεκτρικό ρεύμα ένα μικρό λαμπάκι. Το σύστημα πατάτα – μεταλλικά ελάσματα λειτουργεί ως μια ηλεκτροχημική κυψέλη που μετατρέπει την χημική ενέργεια σε ηλεκτρική. Ο μηχανικός Marek Baczynski πήγε ένα βήμα παραπέρα. Κατασκεύασε την πρώτη αυτοκινούμενη πατάτα, ένα εντελώς αυτόνομο «πατατοκίνητο».
Το σύστημα πατάτα – μεταλλικά ελάσματα παράγει πολύ μικρή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Αν όμως η ενέργεια αυτή αποθηκεύεται σε έναν πυκνωτή τότε σε κάποια στιγμή θα μπορεί να τροφοδοτήσει έναν μικρό ηλεκτρικό κινητήρα. Η πατάτα του Baczynski χρησιμοποιώντας την αποθηκευμένη ενέργεια του πυκνωτή κατάφερνε να κινηθεί σε μια απόσταση περίπου 8 εκατοστών. Στη συνέχεια παρέμενε ακίνητη για ένα τέταρτο περίπου της ώρας ώστε να επαναφορτιστεί ο πυκνωτής και συνέχιζε διανύοντας τυχαία άλλα 8 εκατοστά περίπου. με τον τρόπο αυτό μπορούσε να διανύσει πάνω από επτά μέτρα την ημέρα.


Η πατάτα συμπεριφερόταν ως ένα ιδανικό κατοικίδιο, χωρίς να χρειάζεται φαγητό ή νερό και χωρίς να καταστρέφει τους καναπέδες του σπιτιού. Επιπλέον στο τέλος της ζωής της μετατρέπεται σε ένα υγιεινό και θρεπτικό γεύμα …

Δείτε όλες τις λεπτομέρειες στο βίντεο που ακολουθεί:

              

Πηγή: physicsgg.me

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...