Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Λαχανικά στο διάστημα από ευρωπαίους επιστήμονες


Λαχανικά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μέσω… Ανταρκτικής, φιλοδοξούν να στείλουν οι επιστήμονες. Το φιλόδοξο πρόγραμμα καλλιέργειας λαχανικών στο διάστημα μπαίνει σε νέα φάση με το μεγάλο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα του ανεξάρτητου φορέα «EDEN ISS project» που μελετάει τρόπους καλλιέργειας στο διάστημα. Μελλοντικός στόχος του βέβαια, είναι να φτάσουν κάποτε τα ντοματάκια, ο βασιλικός, τα αγγουράκια και τα μαρουλάκια που καλλιεργούν σε βάσεις στην Σελήνη και τον Άρη…
Όσο και αν η δημιουργία βάσεων σε άλλούς πλανήτες μοιάζει σήμερα με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο οι επιστήμονες θέλουν να είναι έτοιμοι! Έτσι, θα ξεκινήσουν προμηθεύοντας με …φρέσκιες καλλιέργειες το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που βρίσκεται σε τροχιά πάνω από τη γη. 

Το θέμα ερευνάται εδώ και χρόνια από την NASA, ωστόσο το πρόγραμμα EDEN φέρνει τώρα τις καλλιέργειες αυτές στην Ανταρκτική, όπου θα γίνουν δοκιμές του θερμοκηπίου που σχεδιάζεται λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.
Η Ανταρκτική είναι ένα ακραίο σκληρό περιβάλλον και είναι εχθρικό προς τα ανθρώπινα όντα, όπως λένε οι επιστήμονες που θα ξεκινήσουν το πρόγραμμα. Είναι ένα περιβάλλον κρύο, μακριά από τον πολιτισμό και απομονωμένο. Το έργο «EDEN ISS» μπορεί να συγκριθεί με το περιβάλλον του διαστημικού σταθμού «ISS», καθώς ο εξοπλισμός και οι συνθήκες που απαιτούνται για τη λειτουργία του είναι παρόμοιες.
Εάν το θερμοκήπιο του «EDEN ISS» επιβιώσει και μπορέσει να τροφοδοτήσει τους επιστήμονες με φρέσκα λαχανικά, τότε η ίδια τεχνολογία θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και στο μάλλον.
Ο Οργανισμός «EDEN» επικεντρώνεται στην καλλιέργεια φρέσκων λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, τα οποία δεν μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να καταστραφούν.
Έτσι, περισσότερα από 15 διαφορετικά είδη καλλιεργειών επιλέχθηκαν για την «εκστρατεία πειραμάτων» στην Ανταρκτική. Τρία φυτά που αναπτύσσονται σε ύψος (ντομάτα, πιπέρι και αγγούρι), τρία διαφορετικά είδη μαρουλιού (δύο πράσινα, ένα κόκκινο φύλλο), ραπανάκια, σπανάκι, μια ποικιλία από βότανα (βασιλικός, σχοινόπρασο, μαϊντανός, μέντα, κόλιανδρο) και φράουλες. Επίσης λάχανο, κουνουπίδι και κόκκινο τεύτλο.
Πάντως, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι τεχνολογίες που αναπτύσσει το «EDEN ISS» για διαστημικές αποστολές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και στη γη για τη βελτίωση καλλιεργειών και την μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων στην γεωργία «κλειστού περιβάλλοντος».

Πηγή: in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...