Η περιπέτεια της γνώσης


Αν παρατηρήσουμε αρκετές από τις νέες ηλεκτρονικές συσκευές και εφαρμογές, θα διαπιστώσουμε ότι η ιδέα της δημιουργίας τους δεν είναι καινούργια. Σχεδόν κάθε σύγχρονη συσκευή βασίζεται σε μια ιδέα του παρελθόντος. Ο ενθουσιασμός, όμως, της εποχής για το καινούργιο και τις νέες ανακαλύψεις επισκιάζει, συχνά, την καταγωγή πολλών συσκευών που φτάνουν στις μέρες μας βελτιωμένες και σε νέα συσκευασία.
Η ιδέα, για παράδειγμα, της συσκευής ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων (eBook reader) υπήρχε σε διαφορετική μορφή τρεις αιώνες πριν. «Αν ήσασταν ο Ναπολέων, ο οποίος φαίνεται να αγαπούσε με το ίδιο πάθος τα βιβλία και τη στρατιωτική εξουσία, δεν θα σας αρκούσε μια μεγάλη βιβλιοθήκη ή ένας βιβλιοθηκάριος να επιβλέπει τα βιβλία σας», γράφει o Colin Marshal στην ιστοσελίδα open culture.
Ο ίδιος εξηγεί ότι, σύμφωνα με αρκετές γραπτές μαρτυρίες, ο Ναπολέων κουβαλούσε μαζί του όπου κι αν ταξίδευε ένα μεγάλο αριθμό από τα αγαπημένα του βιβλία. Αναζητούσε, διαρκώς, νέους τρόπους κατασκευής φορητών βιβλιοθηκών, οι οποίες έπρεπε να αποτελούν μέρος των αποσκευών του.



Ένας βιβλιοθηκάριος από το Μουσείου του Λούβρου, παιδί ενός από τους βιβλιοθηκονόμους του Ναπολέοντα, θυμάται τις αφηγήσεις του πατέρα του : «Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Ναπολέων χρησιμοποιούσε για τη μεταφορά των βιβλίων του διαφόρων ειδών κουτιά. Στο καθένα από αυτά μπορούσαν να χωρέσουν περίπου 60 βιβλία. Στην αρχή ήταν φτιαγμένα από μαόνι και αργότερα από μια δρύινη κατασκευή επενδυμένη με δέρμα. Το εσωτερικό τους ήταν καλυμμένο με πράσινο δέρμα ή βελούδο, ενώ η βιβλιοδεσία των τόμων γινόταν, με τη χρήση ενός πιο μαλακού δέρματος, στο Μαρόκο».
Η φορητή βιβλιοθήκη του Ναπολέοντα, μια αναλογική μορφή των ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών της σύγχρονης εποχής, δεν ήταν, όμως, εύχρηστη. Η μεταφορά και η ταξινόμηση των βιβλίων προκαλούσε πονοκέφαλο στους ανθρώπους που είχαν αναλάβει την οργάνωσή της. Ο ίδιος ο Ναπολέοντας έδινε, συχνά, οδηγίες για την κατασκευή της και έκανε ειδικές παραγγελίες βιβλίων για να χωρέσουν στη φορητή βιβλιοθήκη του. Για αυτό, ο αρθρογράφος καταλήγει : «Είναι ωραίο, για πολλούς λόγους, να είναι κάποιος αυτοκράτορας, αλλά είναι ακόμη καλύτερο να είσαι βιβλιόφιλος και αναγνώστης στον 21ο αιώνα».

Πηγή : open culture  Θαλής και Φίλοι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις