O Αρης έχει μοναδική μαγνητο-ουρά

Καλλιτεχνική απεικόνιση της μαγνητικής ουράς του Αρη. Με κίτρινο χρώμα απεικονίζεται ο ηλιακός άνεμος, με μπλε και κόκκινο χρώμα απεικονίζεται το μαγνητικό πεδίο του Αρη ενώ οι οι λευκές λάμψεις αναπαριστούν το φαινόμενο της μαγνητικής επανασύνδεσης. Credit: Anil Rao/Univ. of Colorado/MAVEN/NASA GSFC

Ενα φαινόμενο που δεν έχει εντοπισθεί μέχρι σε κανένα πλανήτη ή δορυφόρο του ηλιακού μας συστήματος εντόπισε στον Αρη ο δορυφόρος MAVEN ο οποίος μελετά τον Κόκκινο Πλανήτη. Οπως η αλληλεπίδραση με τον Ηλιο δημιουργεί μια ουρά από ύλη στους κομήτες έτσι και σε ορισμένες περιπτώσεις οι αλληλεπιδράσεις των βαρυτικών δυνάμεων ενός πλανήτη ή δορυφόρου με τις διαστημικές συνθήκες της περιοχής που βρίσκονται προκαλούν τον σχηματισμό μιας μαγνητικής ουράς στα σώματα αυτά. Τέτοια ουρά έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτει η Γη και η Αφροδίτη. Ο δορυφόρος MAVEN ανακάλυψε ότι και ο Αρης διαθέτει μια τέτοια μαγνητο-ουρά η οποία μάλιστα διαφέρει από τις υπόλοιπες.
«Διαπιστώσαμε ότι η μαγνητική ουρά του Αρη είναι μοναδική στο ηλιακό σύστημα. Δεν μοιάζει καθόλου με την ουρά της Αφροδίτης ενός πλανήτη που δεν διαθέτει δικό του μαγνητικό πεδίο ούτε με την ουρά της Γης που διαθέτει πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο που παράγεται στο εσωτερικό του πλανήτη. Η μαγνητο-ουρά του Αρη είναι ένα υβρίδιο που συγχωνεύει χαρακτηριστικά των άλλων ειδών μαγνητικών ουρών» ανέφερε σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ενωσης η Τζίνα ΝτιΜπράκιο στέλεχος του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA.

Τα φαινόμενα
Ο Αρης έχασε το μαγνητικό του πεδίο πριν δισεκατομμύρια έτη όπως έχασε και την ατμόσφαιρα του. Στον Αρη υπάρχουν κάποια «απολιθωμένα» μαγνητικά πεδία διασκορπισμένα σε διάφορες περιοχές της επιφάνειας του πλανήτη. Η μαγνητική ουρά του Αρη σχηματίζεται όταν το μαγνητικό πεδίο του ηλιακού ανέμου που φτάνει στον πλανήτη ενώνεται με τα μαγνητικά πεδία που βρίσκονται στην επιφάνεια του Αρη. Πρόκειται για μια διαδικασία που ονομάζεται μαγνητική επανασύνδεση.
Το φαινόμενο της μαγνητικής επανασύνδεσης σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πιθανό να επιτρέπει στο πολύ λεπτό στρώμα ατμόσφαιρας που εξακολουθεί να υπάρχει στον Αρη να… εγκαταλείπει σιγά σιγά τον πλανήτη όπως συνέβη και την υπόλοιπη ατμόσφαιρα του στο μακρινό παρελθόν. Πρόσφατη έρευνα υπέδειξε ως υπεύθυνο για την εκδίωξη της ατμόσφαιρας του Αρη τον ηλιακό άνεμο. Η νέα ανακάλυψη βοηθά στην καλύτερη κατανόηση των συνθηκών στον Αρη την στιγμή που προετοιμάζονται πυρετωδώς επανδρωμένες αποστολές.

Πηγή: Το Βήμα


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις