Η NASA θα στείλει ρομπότ στον Aρη για να ψάξει εξωγήινη ζωή


Η NASA αποκάλυψε το ρόβερ (ρομποτικό όχημα εξερεύνησης) που ελπίζει ότι θα βρει εξωγήινη ζωή στον Άρη, κλείνοντας το θέμα οριστικά και αμετάκλητα.
Το νέο, βελτιωμένο, μη επανδρωμένο όχημα θα κατευθυνθεί στον πλανήτη με την αποστολή που θα διεξαχθεί το 2020. Αφού φτάσει, θα αναζητήσει ίχνη αρχαίας μικροβιακής ζωής στον πλανήτη, ο οποίος μέχρι τώρα θεωρείται ακατοίκητος.
Το καινούργιο όχημα, θα είναι ο διάδοχος του παλιού ρόβερ, με το όνομα Curiosity (δηλαδή, «Περιέργεια»), που ακόμα περιπλανιέται στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Τα δύο ρόβερ μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους στην εμφάνιση. Μάλιστα, το καινούργιο χρησιμοποιεί μεγάλο μέρος της τεχνολογίας του παλιού, αλλά έχει επίσης επτά νέα όργανα και επανασχεδιασμένους τροχούς, σύμφωνα με τους δημιουργούς του από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA.
Οι πολλοί αισθητήρες με τους οποίους είναι εξοπλισμένο το καινούργιο ρόβερ, θα του επιτρέψουν να εξετάσει το έδαφος του πλανήτη, τόσο πάνω, όσο και κάτω από την επιφάνεια. Θα αναλύσει διαφορετικά δείγματα χώματος και πετρωμάτων, ψάχνοντας για σημάδια ζωής. «Αυτά που θα μάθουμε από την αποστολή, μπορούν να ξεκαθαρίσουν το αν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν», είπε ο Κεν Φάρλεϊ, επιστήμονας που συμμετέχει στην αποστολή Άρης 2020.
Το νέο ρόβερ χρησιμοποιεί κατά 85%, τα ίδια εξαρτήματα με τον προκάτοχό του. «Το γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος του οχήματος ήταν είτε ήδη σχεδιασμένο είτε κατασκευασμένο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα τής αποστολής. Μας επιτρέπει να εξοικονομήσουμε χρόνο, χρήματα και το κυριότερο, μας επιτρέπει να μειώσουμε το ρίσκο», δήλωσε ο Τζιμ Γουατζίν, διευθυντής του Προγράμματος Εξερεύνησης του Άρη.
Μπορεί το 15% να είναι μικρό ποσοστό, όμως οι διαφορές των δύο οχημάτων είναι σημαντικές, καθώς αντικατοπτρίζουν την πρόοδο που έχει κάνει η NASA από τότε. Μέρος αυτής της προόδου, περιλαμβάνει τα δεδομένα που είχαν σταλθεί από το ρόβερ Curiosity, τα οποία πρόσφεραν πολύτιμα στοιχεία που οι επιστήμονες θέλουν να ερευνήσουν περαιτέρω, χρησιμοποιώντας την πιο εξελιγμένη τεχνολογία του νέου ρόβερ, όπως αυτή που του επιτρέπει να εντοπίζει σημάδια ζωής σε κλίμακα μικροβίων.
Ακόμα, διαθέτει φασματόμετρο με ακτίνες Χ που μπορεί να δει αντικείμενα στο μέγεθος ενός κόκκου αλατιού, αλλά και ένα υπεριώδες λέιζερ που μπορεί να δει τη συνήθως αόρατη λάμψη που εκπέμπουν τα διεγερμένα άτομα άνθρακα. «Τα επόμενά μας όργανα θα βασιστούν πάνω στις ανακαλύψεις του Επιστημονικού Εργαστηριού για τον Άρη, το οποίο έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας», είπε ο Τζορτζ Τάχου, διοικητικό στέλεχος της αποστολής Άρης 2020. «Τα όργανα θα συλλέξουν επιστημονικά δεδομένα με τρόπους που δεν ήταν εφικτοί στο παρελθόν».
Το ρόβερ θα μεταφερθεί στον Άρη με ένα καινούργιο διαστημικό σκάφος και θα φτάσει στην επιφάνεια του πλανήτη με έναν ειδικό «ουράνιο γερανό». Το JPL αναπτύσσει μια καινούργια τεχνολογία προσεδάφισης που θα επιτρέψει στο ρόβερ να επισκεφτεί τοποθεσίες που θεωρούταν πολύ επικίνδυνες για τον προκάτοχό του και θα γλιτώσει πολλά χιλιόμετρα από τη διαδρομή του με αυτό τον τρόπο.
Η NASA έχει καταφέρει να στείλει με επιτυχία σκάφη στην επιφάνεια του Άρη ενώ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να προετοιμάσει επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι και στον Άρη.

Πηγή: Independent  Καθημερινή


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις