Η επιτυχία βασίζεται στην κατανόηση κάθε προβλήματος


Η κατανόηση των μαθηματικών και η επιτυχία των μαθητών στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων έχει άμεση σχέση με μια ευρύτερη παιδεία, με την ικανότητά τους να διαβάζουν, να γράφουν, να σκέφτονται και να εκφράζουν τις απόψεις τους. Η διαπίστωση ανήκει στη Joy Lin, μια από τις πιο ικανές και εμπνευσμένες εκπαιδευτικούς στην Αμερική, που έχει διδάξει μαθηματικά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
«Οι περισσότεροι από τους μαθητές που συναντώ μπορούν και λύνουν διαφόρων ειδών μαθηματικά προβλήματα, εφόσον έχουν τη διάθεση να επιμείνουν και προσπαθήσουν», σημειώνει. Και προσθέτει: «Ωστόσο, όταν έρχεται η στιγμή να λύσουν ένα μαθηματικό πρόβλημα που βασίζεται στον πραγματικό κόσμο, δυσκολεύονται και δεν ξέρουν πώς να εφαρμόσουν όσα έχουν μάθει».
Η ίδια αποδίδει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μαθητές της στον τρόπο που διδάσκονται τα μαθηματικά στο σχολείο, ο οποίος δεν τους διευκολύνει να προσεγγίζουν πλήρως τη λογική που βρίσκεται πίσω από κάθε πρόβλημα. Η συμβατική διδασκαλία παρουσιάζει συνήθως λύσεις από «γυμνά προβλήματα», ερωτήματα σχεδόν αφηρημένα, που αν απομνημονεύσεις τα βήματα επίλυσής τους και χρησιμοποιήσεις ορισμένα κόλπα μπορείς να τα λύσεις.

Μαθησιακά κενά

Η μέθοδος όμως αυτή είναι αποτελεσματική μέχρι ενός σημείου. Όταν ένα ερώτημα εμπλέκει επιπλέον πληροφορίες και λέξεις, οι μαθητές αρχίζουν να μπερδεύονται. Καθώς η γλώσσα έχει πολλές σημασίες, διστάζουν να προχωρήσουν. «Δεν θα μπορέσουν να λύσουν σύνθετα μαθηματικά προβλήματα, αν δεν μάθουν να αναλύουν τις πληροφορίες που συνοδεύουν το ερώτημα κάθε άσκησης και τι ακριβώς αναζητούν.Η διδασκαλία επίλυσης των προβλημάτων μέσα από τεχνικές και ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών ενδέχεται να βοηθήσει κάποιον να πάρει καλή βαθμολογία σε ορισμένα τεστ, αλλά η προσπάθεια επίλυσης ανοιχτών μαθηματικών ερωτημάτων είναι απολύτως απαραίτητη στη απόκτηση γνώσεων και στην εξέλιξή κάθε μαθητή», τονίζει η Joy Lin.
Η εκπαιδευτικός επισημαίνει τη χρησιμότητα που έχει σε αυτή τη διαδικασία η ευρύτερη μόρφωση του μαθητή και η σχέση του με την ανάγνωση και τη λογοτεχνία, καταλήγοντας: «Ας βεβαιωθούμε ότι όλοι οι μαθητές καταλαβαίνουν σε βάθος γιατί λύνουν ένα πρόβλημα, και ότι κατανοούν πραγματικά, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, σε ποια κατάσταση αντιστοιχεί κάθε πράξη που κάνουν. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να αποφύγουμε αυτά μαθησιακά κενά που συναντάμε στους μαθητές που ασχολούνται με πιο σύνθετα μαθηματικά. Ο καλύτερος τρόπος, λοιπόν, για να τους βοηθήσουμε είναι να τους ωθήσουμε να βελτιώσουν τη σχέση τους με τη γλώσσα, επειδή πρέπει πρώτα να κατανοούν ένα πρόβλημα και μετά να το λύνουν».

Πηγή : readingbyexample.com  Θαλής και Φίλοι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις