Η απίστευτη περιπέτεια να πάθεις συνάχι στο διάστημα! Τα μέλη της αποστολής «Απόλλων 7» κινδύνευαν να σπάσουν τα τύμπανά τους κάθε φορά που φυσούσαν τη μύτη τους...

Το Απόλλων 7 εκτοξεύθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1968, με διοικητή των Γουόλι Σίρα και πλήρωμα τους Γουόλτ Κάνιγχαμ και Ντον Αϊζέλ.
Ήταν η πρώτη επανδρωμένη αποστολή, μετά την αποτυχία του Απόλλων 1 και επιπλέον η πρώτη που θα είχε τηλεοπτική κάλυψη από το διάστημα. Κάτι που για την εποχή ήταν πρωτοποριακό και προκαλούσε εκνευρισμό σε όλους. Η ατμόσφαιρα πριν από την εκτόξευση ήταν τεταμένη. 
Το πλήρωμα πίστευε ότι το πρόγραμμά τους ήταν υπερβολικά γεμάτο και ο διοικητής Σίρα προσπαθούσε να ακυρώσει την τηλεοπτική αναμετάδοση, στην οποία άθελά του είχε συμφωνήσει.
 Τα πράγματα χειροτέρευσαν όταν το πλήρωμα συνειδητοποίησε ότι είχαν όλοι τους συνάχι. Ένα ασήμαντο πρόβλημα στη Γη, αλλά αφόρητο στο διάστημα.
 Η βαρύτητα της Γης βοηθάει στο να αποστραγγιστεί το υγρό που μαζεύεται στη ρινική κοιλότητα. Αλλά σε έναν υπό πίεση θάλαμο χωρίς βαρύτητα, αυτό το φυσικό «στράγγισμα» δεν γίνεται. 
Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούσε να ανακουφιστεί το πλήρωμα ήταν με το φύσημα της μύτης, το οποίο προκαλούσε φοβερή πίεση στα αυτιά και αύξανε το ρίσκο να σπάσουν τα τύμπανά τους. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το πλήρωμα δεν μπορούσε να κοιμηθεί, καθώς ένα άτομο του πληρώματος έπρεπε να είναι ξύπνιο και να δίνει συνεχή αναφορά στη ΝΑΣΑ.
 Η φασαρία στο μικρό διαστημόπλοιο ήταν τόση, που δεν άφηνε κανέναν να ξεκουραστεί. Η σωματική δυσφορία οδήγησε σε κακή διάθεση και καθώς περνούσαν οι μέρες, η επικοινωνία του πληρώματος με το κέντρο ελέγχου ολοένα και αγρίευε. 
Δεν έλειψαν, μάλιστα, τα πικρόχολα σχόλια του προσωπικού της ΝΑΣΑ, που άκουγαν τα συνεχόμενα παράπονα των αστροναυτών. Εξαντλημένοι και με «τσιτωμένα νεύρα», το πλήρωμα και το κέντρο ελέγχου μπλέχτηκαν σε έναν τρομερό καβγά λίγο πριν την προσγείωση. 
Τα μέλη της αποστολής Απόλλων 7 δεν πήγαν ξανά στο διάστημα Η αποστολή του Απόλλων 7 ήταν τελευταία και για τα τρία μέλη του πληρώματος. Ο Σίρα και ο Αϊζέλ έφυγαν από τη ΝΑΣΑ σχεδόν αμέσως μετά την επιστροφή τους στη Γη και ο Κάνιγχαμ αποχώρησε λίγο αργότερα. 
Λέγεται ότι ο επικεφαλής ελεγκτής της πτήσης, Κρις Κραφτ, ορκίστηκε ότι κανείς απ’ τους τρεις δε θα πέταγε ξανά. Παρ’ όλα αυτά, η αποστολή Απόλλων 7 σημείωσε τρομερή επιτυχία. Το πλήρωμα απέδειξε ότι το διαστημόπλοιο ήταν έτοιμο για αποστολή στη Σελήνη, προτρέποντας τη ΝΑΣΑ να στείλει το Απόλλων 8 σε σεληνιακή τροχιά δύο μήνες αργότερα. Η προσελήνωση του ανθρώπου ήταν πλέον θέμα χρόνου....

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις