Παραγωγή ρεύματος από κινήσεις του ανθρώπινου σώματος


Ένα μικρό μεταλλικό «πλακίδιο» τοποθετημένο στο σώμα μπορεί να παράξει ενέργεια από απλές κινήσεις του σώματος. Αυτό ανακοίνωσαν Κινέζοι και Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι έφτασαν σε αυτό το αποτέλεσμα χάρη στο τριβοηλεκτρικό φαινόμενο.
Εάν η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορέσει να αναπτυχθεί, τότε στο μέλλον θα μπορούμε να φορτίζουμε συσκευές μέσω της κίνησης του σώματός μας, με τη χρήση τριβοηλεκτρικών νανογεννητριών.
Το πλακίδιο του πειράματος έχει διάσταση 1,5×1 εκατοστά και μπόρεσε να αποδώσει έως 124 volt, ένα μέγιστο ρεύμα 10μA, με μέγιστη ισχύ 0.22mW ανά τετραγωνικό εκατοστό. Με το συγκεκριμένο ρεύμα που παράχθηκε, άναψαν ταυτόχρονα 48 LED.
Η τριβοηλεκτρική φόρτιση επιτυγχάνεται όταν υλικά με συγκεκριμένες ιδιότητες φορτίζονται ηλεκτρικά κατόπιν επαφής τους και τριβής με ένα άλλο υλικό. Ένα παράδειγμα κοινό σε όλους είναι ο στατικός ηλεκτρισμός, ο οποίος στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων παράγεται με αυτή τη μέθοδο.
Η ομάδα που ανέπτυξε το συγκεκριμένο μηχανισμό, υποστηρίζει πως έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει δύο βασικές παραμέτρους: αφενός τη δυσκολία κατασκευής και αφετέρου το κόστος προς απόδοση. Το πρωτότυπο αποτελείται από δύο λεπτά στρώματα χρυσού που ενδιάμεσά τους έχουν πολυδιμεθυλοσιλοξάνιο (PDMS), ένα πολυμερές με βάση τη σιλικόνη που χρησιμοποιείται στους φακούς επαφής και άλλα προϊόντα.
Το ένα στρώμα χρυσού είναι τεντωμένο έτσι ώστε να σχηματίσει πτυχές όταν απελευθερωθεί. Όταν ασκηθεί δύναμη και επαναληφθεί αυτή η κίνηση έχει ως αποτέλεσμα την τριβή των υλικών. «Αυτό προκαλεί την κίνηση ηλεκτρονίων μεταξύ των στρωμάτων χρυσού και την παραγωγή ρεύματος. Όσο μεγαλύτερη η τριβή, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ποσότητα ρεύματος που παράγεται» σχολίασε ο καθηγητής Yun Xu, από την ομάδα των ερευνητών.
Το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιήσουν μεγαλύτερου μεγέθους τμήματα ώστε να επιβεβαιώσουν πως θα παραχθεί μεγαλύτερη ποσότητα ηλεκτρισμού, ενώ παράλληλα θα αναπτύξουν μια φορητή μπαταρία ώστε να αποθηκεύουν την παραγόμενη ενέργεια.
Το όραμα της ομάδας των ερευνητών είναι να δημιουργήσουν μία συσκευή που θα είναι ηλεκτρικά αυτόνομες, αφού θα φορτίζουν από την κίνηση του σώματος των χρηστών τους.

Μπορείτε να βρείτε τη συγκεκριμένη μελέτη των ερευνητών εδώ.

πηγή: http://gr.pcmag.com/nanogennetria/29747/feature/paragoge-reumatos-apo-kineseis-tou-anthropinou-somatos https://www.theengineer.co.uk/triboelectric-nanogenerator/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις