Συστήματα υποστήριξης ζωής για ταξίδια στο Διάστημα που θα διαρκούν γενιές


Ένα αστρόπλοιο το οποίο θα είναι ικανό να συντηρήσει γενιές επιβατών- αποίκων, καθώς ταξιδεύουν στο διάστημα προς τον προορισμό τους σχεδιάζουν φοιτητές του ΤU Delft στην Ολλανδία- και απευθύνθηκαν στον ΕΟΔ (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος) για τα συστήματα υποστήριξης ζωής ενός τέτοιου σκάφους.Στην ομάδα DSTART (TU Delft Starship Team) περιλαμβάνονται μέλη με μεγάλο εύρος ειδικοτήτων, για έρευνες πάνω σε προηγμένες έννοιες και concepts ως προς ένα ανθεκτικό διαστημόπλοιο για ταξίδια ανάμεσα στα άστρα, που θα έχει ως βάση έναν αστεροειδή το εσωτερικό του οποίου θα είναι σκαμμένο. Στόχος δεν είναι η κατασκευή ενός αληθινού αστροπλοίου, αλλά η έρευνα πάνω στις απαιτούμενες τεχνολογίες, και η μελέτη των βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων που θα συμπεριελάμβανε ένα τέτοιο γιγαντιαίο εγχείρημα.
«Χρειαζόμαστε αυτάρκη και εξελίξιμη διαστημική τεχνολογία ικανή να αντέξει τις δεκαετίες που απαιτούνται για το ταξίδι από το ηλιακό μας σύστημα σε ένα άλλο» λέει ο Άντζελο Φερμόιλεν, επικεφαλής της DSTART, ο οποίος αυτή τη στιγμή δουλεύει στο PhD του (systems engineering)στο TU Delft. «Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζουμε το είδος αναγεννητικού συστήματος υποστήριξης ζωής στο οποίο πρωτοπόρησε το πρόγραμμαMELiSSA (Micro- Ecological Life Support System Alternative) του ΕΟΔ» προσθέτει.
Το πρόγραμμα MELiSSA, στο οποίο συμμετέχουν 11 χώρες, έχει ως στόχο την κατασκευή ενός συστήματος, εμπνευσμένου από τα φυσικά υδάτινα οικοσυστήματα, για την αποδοτική μετατροπή των οργανικών αποβλήτων και του διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο, νερό και τροφή.
Σε πιλοτική εγκατάσταση στο Universitat Autonoma de Barcelona στην Ισπανία βρίσκεται ένας αεροστεγής βρόχος πολλαπλών θαλάμων με έναν «βιοαντιδραστήρα» που λειτουργεί με φως και άλγη η οποία παράγει οξυγόνο. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται για να κρατά ζωντανά «πληρώματα» πειραματόζωων (ποντικών) για διαστήματα μηνών. Ο βιοαντιδραστήρας αυτός, με την άλγη που παράγει οξυγόνο και παγιδεύει διοξείδιο του άνθρακα, επιδείχθηκε πρόσφατα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
«Το concept του MELiSSA δίνει στο αστρόπλοιο τη βασική υποστήριξη ζωής του» προσθέτει ο Άντζελο, βιολόγος και καλλιτέχνης που το 2013 υπηρέτησε ως επικεφαλής πληρώματος στη βάση προσομοίωσης NASA HI-SEAS Mars στη Χαβάη. «Εν τω μεταξύ, ενσωματώνουμε άλλες τεχνολογίες, όπως το 3D printing και η εξόρυξη σε αστεροειδείς, στα σχέδιά μας».
Τον επόμενο μήνα η ομάδα DSTART θα παρουσιάσει την πρώτη εκδοχή της προσομοίωσης υπολογιστή του MELiSSA σε κλίμακα αστροπλοίου, στο εργαστήριο AgroSpace-MELiSSA στη Ρώμη. Η προσομοίωση αυτή θα επιτρέψει στην ομάδα να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα του συστήματος, καθώς θα ταξιδεύει στο βαθύ διάστημα για πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις