NASA: Ο TESS βασίζεται στην επιτυχία της «μεθόδου διάβασης» για την ανίχνευση πλανητών


Ως ο πρώτος διαστημικός, επόπτης του όλου ουρανού στην έρευνα των εξωπλανητών, ο TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) είναι έτοιμος να συνεισφέρει με νέα δελεαστικά στοιχεία στην έρευνα για πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή. Όπως και η επιτυχημένη αποστολή Keplerπριν από αυτόν, ο TESS θα ερευνήσει για σήματα πλανητών που περνούν μπροστά από το άστρο γύρω από το οποίο περιφέρονται.Όταν ένας πλανήτης περνά μπροστά από το άστρο του, που αποκαλείται διάβαση – και δίνει ως αποτέλεσμα ένα βραχύχρονο τρεμοπαίξιμο στο φως του άστρου που φαίνεται από έναν παρατηρητή. (Μπορεί κάποιος/α να δει περισσότερα για τη μέθοδο διάβασης για την ανίχνευση πλανητών στο egno ή στη NASA).
Η αποστολή Kepler, που εκτοξεύθηκε το 2009, εστίασε σε ένα μέρος του ουρανού και αναζήτησε να βρει πλανήτες όπως η Γη. Ο TESS, από την άλλη μεριά, θα ψάξει άστρα 30 με 100 φορές φωτεινότερα από αυτά που παρατήρησε ο Kepler. Ο TESS επίσης θα σαρώσει μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή: θα αφιερώνει σχεδόν ένα μήνα το φορά εστιάζοντας σε μια ζώνη του ουρανού, καλύπτοντας τελικώς όλο τον ουρανό, καθώς αναζητά για γήινους πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα – ακόμα αρκετά κοντά για την συνέχεια της μελέτης με χρήση επίγειων τηλεσκοπίων.
Ο TESS σχεδιάστηκε με τη σταθερότητα που απαιτείται για να εστιάσει τις κάμερές του στα άστρα που θα παρατηρήσει. Η διαστημοσυσκευή βασίστηκε στην LEOStar-2 πλατφόρμα της Orbital ATK, που προηγουμένως χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες αποστολές παρατήρησης της NASA, συμπεριλαμβανομένων των NuSTAR και Orbiting Carbon Observatory-2.

Για επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε: https://www.nasa.gov/tess.

Πηγή: NASA  egno.gr



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις