Σ. Τραχανάς: Γιατί υπάρχει το Σύμπαν;

Την Παρασκευή 29 Ιουνίου και ώρα 21:00 στον κήπο του Αστεροσκοπείου Αθηνών (Λόφος Νυμφών) ο Στέφανος Τραχανάς θα δώσει ομιλία με θέμα «Γιατί υπάρχει σύµπαν; Ένα προκλητικό ερώτηµα»Γιατί υπάρχει σύµπαν; Το ότι το προκλητικό αυτό ερώτηµα µπορεί να τίθεται σήµερα ως επιστηµονικό ερώτηµα είναι ίσως η πιο τρανή απόδειξη ότι στην κοσµολογία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη µια επιστηµονική επανάσταση.
Υπάρχουν όµως και άλλα ερωτήµατα που συνδέονται άµεσα µε το πρώτο: Γιατί υπάρχουν ήλιοι; Γιατί υπάρχουν γαλαξίες και έχουν τα µεγέθη που έχουν; Και, τελικά, γιατί υπάρχουµε εµείς; Εκείνο το εξαίσια οργανωµένο κοµµάτι της παγκόσµιας ύλης που µπορεί να στοχάζεται πάνω στον κόσµο και τον εαυτό του;
Το να συζητήσουµε αυτά τα ερωτήµατα κάτω από τον ίδιο ανοιχτό ουρανό, του ίδιου ιστορικού τόπου όπου κάποτε γεννήθηκε αυτή η «παράξενη ιδέα» της νοµοκρατούµενης φύσης –προάγγελος της νοµοκρατούµενης κοινωνίας που ήρθε αργότερα– είναι µια ξεχωριστή πρόκληση. Ας την αποδεχτούµε, µε όσο από το βάρος της µπορούµε να σηκώσουµε.

Ο Στέφανος Τραχανάς διδάσκει κβαντική φυσική στο Τµήµα Φυσικής του Πανεπιστηµίου Κρήτης. Είναι συγγραφέας εννέα πανεπιστηµιακών συγγραµµάτων και ενός βιβλίου για το ευρύτερο µορφωµένο κοινό µε τίτλο Το φάντασµα της όπερας: Η επιστήµη στον πολιτισµό µας. Το βιβλίο του An Introduction to Quantum Physics µόλις κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Wiley. Το 2003 ανακηρύχθηκε επίτιµος διδάκτορας του Πανεπιστηµίου Κρήτης, ενώ το 2012 του απονεµήθηκε το Εθνικό Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστηµιακής Διδασκαλίας. Για το σύνολο της προσφοράς του τιµήθηκε το 2015 µε τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικα της Ελληνικής Δηµοκρατίας. Τα τελευταία χρόνια, όνειρό του είναι η ανοιχτή διαδικτυακή εκπαίδευση. Πιστεύει ότι η χώρα δεν µπορεί να µείνει έξω από τις επαναστατικές αλλαγές που συντελούνται αλλού σε αυτό το θέµα, και γι’ αυτόν το σκοπό πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Mathesis –ενός ιδιαίτερου τµήµατος των Πανεπιστηµιακών Εκδόσεων Κρήτης / ΙΤΕ – στο οποίο και προσφέρει εθελοντικά την εργασία του τόσο ως διευθυντής όσο και ως δάσκαλος. Η επιτυχία αυτού του «πειράµατος» είναι το προσωπικό του στοίχηµα για τα επόµενα χρόνια.

http://www.noa.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1283:29-21-00&catid=86:news-eaa-greek&lang=el&Itemid=428

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις