Emmy Noether: Η πιο επιδραστική μαθηματικός του προηγούμενου αιώνα


Η Emmy Noether, υπήρξε μια από τις πιο επιδραστικούς επιστήμονες του περασμένου αιώνα, στον τομέα των μαθηματικών. Γεννήθηκε το 1882 στην Βαυαρία από εβραίους γονείς.
Ο πατέρας ήταν ο γνωστός μαθηματικός Max Noether. H Emmy αν και αρχικά ήθελε να ακολουθήσει αγγλική και γαλλική φιλολογία, τελικά άλλαξε επαγγελματική πορεία κάνοντας σπουδές στα μαθηματικά. Η ανελίξη της στον τομέα αυτό παρά εύκολη δεν ήταν. Αν και έγινε δεκτή στο πανεπιστήμιο του Erlangen, λόγω του φύλου της, δεν είχε το δικαιώμα να συμμετάσχει σε συζητήσεις παρά μόνο να παρακολουθεί διαλέξεις, για τις οποίες θα έπρεπε να παίρνει ειδική άδεια από τον εκάστοτε καθηγητή.
Παρά τα εμπόδια που αντιμετώπισε, μπόρεσε να αποφοιτήσει. Έπειτα παρακολουθώντας μαθήματα στο πανεπιστήμιο του Gottingen για ένα χρόνο, γύρισε πίσω στο Erlangen για να συνεχίσει τις σπουδές της στα μαθηματικά. 
Η διδακτορική διατριβή της σε πλήρη συστήματα αμετάβλητων για τριαδικές τεταρτοβάθμιες μορφές δέχτηκε θετικά σχόλια από την υπόλοιπη μαθηματική κοινότητα. Τελειώνοντας τις σπουδές της, δίδαξε μαθηματικά για 7 χρόνια μαθηματικό Ινστιτούτο του Erlangen, χωρίς όμως να πληρώνεται.


Έπειτα, από προοτροπή των Hilbert και Klein που εκτιμούσαν την δουλειά της πάνω στην αφηρημένη άλγεβρα, έγινε δεκτή ως βοηθός του Hilbert στο πανεπιστήμιο του Gottingen, χωρίς να πληρώνεται. Τα έξοδα διαβίωσης της καθώς και την υποστήριξη του ακαδημαικού έργου της, τα παρείχε η οικογένεια της. 
Παρόλες τις δυσκολίες, η αξία της φάνηκε αρκετά γρήγορα, διατυπώνοντας το εξής θεώρημα (θεώρημα Noether) : ότι κάθε νόμος διατήρησης ενός συστήματος (ενέργειας, ορμής και στροφορμής) συνδέεται με την συμμετρία του. Αυτό το θεώρημα πέρα ότι αποτέλεσε σημαντικό βοήθημα για την διατύπωση της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας του Einstein, θεωρείται και ένα από τα θεμελιώδη θεωρήματα στη Φυσική. Μέσω των διαλέξεων της κατά τα χρόνια της διδασκαλίας της, μπόρεσε να δημιουργήσει έναν πυρήνα φοιτητών και καθηγητών που είχαν τα ίδια ερευνητικά ενδιαφέροντα με αυτή, και κατάφερε ν' αφήσει ένα πολύ σημαντικό και πλούσιο έργο στην Άλγεβρα και την Θεωρητική Φυσική.
Συμμετρία στον χώρο

Πηγές: Περιοδικό Φαινόμενον
https://www.sciencenews.org/article/emmy-noether-theorem-legacy-physics-math

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις