Ποιος πλανήτης φαίνεται μεγαλύτερος από την Γη;
Γωνιακό μέγεθος ή γωνιακή διάμετρος είναι η γωνία υπό την οποία βλέπει ένας παρατηρητής ένα αντικείμενο. Αν Δ η διάμετρος του αντικειμένου και d η απόσταση του αντικειμένου, τότε η γωνιακή διάμετρος δ προσεγγίζεται από την σχέση είναι: δ≈Δ/d.
Συνήθως η γωνιακή διάμετρος μετρείται σε δευτερόλεπτα τόξου: 1″=1 arcsec = 1/3600 της μοίρας ≈1/206265 rad.
Στη συνέχεια η γωνιακή διάμετρος δ θα χρησιμοποιηθεί ως μέτρο σύγκρισης των μεγεθών αστρονομικών αντικειμένων, όπως αυτά φαίνονται από την Γη.
Ο Ήλιος και η Σελήνη φαίνονται από την Γη να έχουν το ίδιο μέγεθος, με μικρές διακυμάνσεις λόγω των ελλειπτικών τροχιών Γης και Σελήνης. Αυτή η σύμπτωση άλλωστε δημιουργεί τις εντυπωσιακές ολικές εκλείψεις του Ήλιου. Το γωνιακό μέγεθος της Σελήνης ή του Ήλιου είναι περίπου 1800″=30′ (λεπτά) = μισή μοίρα.
(EHSAN ROSTAMIZADEH OF ASTROBIN) |
Ακόμα και στο απόγειό της η Σελήνη φαίνεται πάρα πολύ μεγαλύτερη – γωνιακό μέγεθος 1764″ – σε σχέση με την Αφροδίτη – τον πλανήτη που φαίνεται μεγαλύτερος από όλους τους άλλους – μέγιστο γωνιακό μέγεθος 66″.
Στις 21 Ioυλίου 2018 o Fernando Cabririzo χρησιμοποιώντας το ίδιο τηλεσκόπιο και την ίδια κάμερα φωτογράφισε την Σελήνη και μια σειρά από αστρονομικά αντικείμενα. Στην εικόνα βλέπουμε το σχετικό μέγεθος μεταξύ Σελήνης και όλων των πλανητών (εκτός του Ερμή). Φαίνονται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και ο πλανήτης – νάνος Πλούτωνας. FERNANDO CABRERIZO (CENTRO ASTRONOMICO DE TIEDRA)
Τα πραγματικά μεγέθη όλων των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος είναι μεγαλύτερα από το αντίστοιχο της Σελήνης.
Oι οκτώ πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Τα πραγματικά μεγέθη τους φαίνονται υπό κλίμακα, όχι όμως και οι αποστάσεις τους από τον Ήλιο. |
Όταν οι πλανήτες βρίσκονται πιο κοντά στη Γη φαίνονται μεγαλύτεροι.
Oι τροχιές των εσωτερικών και εξωτερικών πλανητών υπακούουν στους νόμους του Κέπλερ. Όταν η Γη και ένας άλλος πλανήτης βρίσκονται στην πλησιέστερη απόστασή τους, τότε ο πλανήτης φαίνεται μεγαλύτερος. Όταν βρίσκονται στην μέγιστη μεταξύ τους απόσταση, τότε ο πλανήτης φαίνεται να έχει το μικρότερο μέγεθος. Ο Άρης, και στη συνέχεια η Αφροδίτη, βιώνουν τις μεγαλύτερες μεταβολές φαινόμενου μεγέθους
Τα γωνιακά μεγέθη των πλανητών μεταβάλλονται καθώς μεταβάλλονται οι θέσεις τους σχετικά με την Γη. O μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, ο Ερμής, επειδή βρίσκεται κοντά στη Γη φαίνεται μεγαλύτερος από τον Ποσειδώνα και τον Ουρανό.
Το γωνιακό μέγεθος του Ερμή κυμαίνεται από 4.5″ έως 13″. Tόσο ο Ποσειδώνας (από 2.2″ έως 2.4″), όσο και ο Ουρανός (από 3.3″ έως 4.1″) φαίνονται πάντοτε μικρότεροι, αφού βρίσκονται πολύ μακρύτερα (το πραγματικό μέγεθος του Ποσειδώνα είναι λίγο μεγαλύτερο του Ουρανού, αλλά απέχει την μεγαλύτερη απόσταση από την Γη).
Ο Άρης εμφανίζει την μεγαλύτερη σχετική μεταβολή στο γωνιακό του μέγεθος, από 3.5″ έως 25.1″.
Το αντίστοιχο γωνιακό μέγεθος του Κρόνου, του δεύτερου κατά σειρά μεγέθους πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, κυμαίνεται από 14.5″ έως 20.1″, αλλά αν συμπεριλάβουμε και τους κύριους δακτυλίους του τότε κυμαίνεται από 33.8″ έως 46.9″.
Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης που βρίσκεται αρκετά μακριά από τη Γη. Το γωνιακό του μέγεθος, κυμαίνεται μεταξύ 29,8″και 46,9″.
Το γωνιακό μέγεθος της Αφροδίτης, που είναι πιο κοντά στη Γη, κυμαίνεται από 9,7″ έως το επιβλητικό 66″.
Τα σχέδια του Γαλιλαίου για τις φάσεις της Αφροδίτης |
Οι άνθρωποι με εξαιρετική όραση, στην πλησιέστερη προσέγγιση της Αφροδίτης, μπορούν να διακρίνουν κάποια από τις φάσεις της (αντίστοιχες με τις φάσεις της Σελήνης) χωρίς τηλεσκόπιο.
Υπάρχει ένα ακόμα αντικείμενο που όταν εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό συναγωνίζεται την λαμπρότητα της Αφροδίτης. Πρόκειται για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό! Μπορείτε να κάνετε τις συγκρίσεις σας παρακολουθώντας τις επόμενες εμφανίσεις του ΔΔΣ στον ουρανό της Αθήνας από 31/7 έως 8/8/2018:
πηγή: physicsgg.me
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου