Πως να γίνετε ένας ΚΑΛΟΣ θεωρητικός φυσικός


Ο νομπελίστας φυσικός Gerard ‘t Hooft κατασκεύασε μια ιστοσελίδα για να δείξει στους νέους φοιτητές ή και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (που δεν έχουν την δυνατότητα να σπουδάσουν), ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να γίνουν καλοί θεωρητικοί φυσικοί ή τουλάχιστον να κατανοήσουν την σύγχρονη φυσική.Προτείνει ένα πλήθος άρθρων και βιβλίων που πρέπει να διαβάσουν, τα περισσότερα από τα οποία διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο, αλλά και τον επίπονο τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να τα μελετήσουν.
Ο Gerard ‘t Hooft γράφει μεταξύ άλλων στην εισαγωγή του: «…H Θεωρητική Φυσική μοιάζει με ουρανοξύστη. Έχει βαθιά θεμέλια στα μαθηματικά και τις έννοιες της κλασικής (πριν τον 20ο αιώνα) φυσικής. Μην νομίζετε πως η πριν τον 20ο αιώνα φυσική είναι «άσχετη», αφού σήμερα διαθέτουμε πολύ περισσότερες γνώσεις. Εκείνη την εποχή τέθηκαν τα γερά θεμέλια που οδήγησαν στην γνώση που απολαμβάνουμε τώρα. Μην προσπαθήσετε να χτίσετε τον δικό σας ουρανοξύστη χωρίς να ανα-κατασκευάσετε πρώτα αυτά τα θεμέλια. Οι πρώτοι όροφοι του ουρανοξύστη μας συνίστανται από τους προχωρημένους μαθηματικούς φορμαλισμούς που αποκαλύπτουν την ομορφιά των θεωριών της Κλασικής Φυσικής. Είναι απαραίτητοι αν θέλετε να προχωρήσετε παραπάνω …»
Αφού λοιπόν κατανοηθεί η κλασική φυσική, είναι δυνατή η μελέτη της σύγχρονης φυσικής μέχρι τα πολύ δύσκολα θέματα: της κβαντικής βαρύτητας, της θεωρίας των υπερχορδών, της θεωρίας Μ κ.λπ.
Στην ιστοσελίδα του Hooft υπάρχει ένας κατάλογος θεμάτων που πρέπει να μελετήσει κανείς (και με ποια σειρά), ώστε να γίνει καλός θεωρητικός φυσικός. Σε κάθε ενότητα υπάρχει και η αντίστοιχη βιβλιογραφία – ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της ιστοσελίδας.

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες ΕΔΩ: How to become a GOOD Theoretical Physicist

Πηγή: physicsgg.me

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις