Κορυφαία βράβευση για τον Κωσταντίνο Δασκαλάκη
Το καθηγητής του ΜΙΤ Κωσταντίνος Δασκαλάκης έλαβε το βραβείο Rolf Nevanlinna Prize για το έργο του.
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης πήρε το Nevanlinna Prize, που απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια μαζί με τα Fieds Medals (τα λεγόμενα "Nόμπελ των Μαθηματικών"), ισοδύναμο με αυτά, για συμβολή στα μαθηματικά των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Το βραβείο αναφέρεται στο «ισχυρό σώμα των αποτελεσμάτων» του που εξηγεί κεντρικά ζητήματα στην οικονομία σχετικά με το πώς λογικοί παίκτες συμπεριφέρονται στα παιχνίδια και στις αγορές, καθώς και στο πρόσφατο έργο του στην περιοχή της machine learning.
Η ανακοίνωση της βράβευσης έγινε στη διάρκεια του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Μαθηματικών στο Ρίο της Βραζιλίας. Το βραβείο, που δημιουργήθηκε το 1981 προς τιμήν του Φινλανδού μαθηματικού Ρολφ Νεβανλίνα και συνοδεύεται από το ποσό των 10.000 ευρώ, απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια σε επιστήμονα έως 40 ετών, ο οποίος έχει σημαντική συμβολή στα μαθηματικά της επιστήμης των υπολογιστών. Το βραβείο χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι της Φινλανδίας.
Ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς, συνεργάτης της Athens Voice και ραδιοφωνικός παραγωγός του Athens Voice Radio 102.5, επικοινώνησε με τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, και μίλησε μαζί του για την κορυφαία βράβευση:
Κωνσταντίνε, αυτό είναι ίσως το σημαντικότερα βραβείο που δίνεται στην επιστήμη σου…
Ναι, για αυτό χαίρομαι πάρα πολύ. Υπήρχε ένα πρωτόκολλο μυστικότητας και για αυτό το λόγο μαθεύτηκε σήμερα που έγινε η βράβευση.
Παρότι μου μοιάζει κοινότυπο, αυτό που θα σου πω, θα πρέπει να νιώθεις πάρα πολύ περήφανος…
E ναι, είμαι πολύ.
Και τώρα μετά τη βράβευση τι κάνεις;
Πρέπει να δώσω μια ομιλία για αυτό το θέμα σε λίγη ώρα και ακόμα δεν έχω γράψει λέξη
Δείτε την συνέντευξή του στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικο Quanta Magazine.
Σε εκτενές πορτρέτο που του αφιερώνει το Quanta magazine με αφορμή τη βράβευση, ο Δασκαλάκης περιγράφει πώς μια διάλεξη του μαθηματικού Χρίστου Παπαδημητρίου του έδωσε την έμπνευση να ασχοληθεί σε βάθος με τον γρίφο του Νας, ο οποίος δεν είχε αποδειχθεί ως τότε.
Ο Παπαδημητρίου επόπτευσε το διδακτορικό του Δασκαλάκη. Η έρευνα πάνω στη λύση του γρίφου «συνεχώς μας έφερνε μπροστά σε νέους τοίχους», λέει ο Παπαδημητρίου. Ωστόσο αυτές οι προσεγγίσεις τούς έδειξαν πάνω σε ποιες βάσεις θα πρέπει να είναι η λύση του γρίφου.
Τα τελευταία χρόνια ο Δασκαλάκης εργάζεται πάνω σε προβλήματα που συνδυάζουν την επιστήμη των υπολογιστών, την τεχνητή νοημοσύνη και οικονομική προβλήματα. Εργάζεται από κοινού, γράφει το Quanta, με τον αδελφό του Νίκο, ο οποίος είναι νευροεπιστήμονας στο MIT.
Οι υποχρεώσεις είναι πολλές και βαριές, λέει ο Δασκαλάκης, αλλά δεν θα άλλαζε αυτή τη ζωή με τίποτα. «Τελικά όλα καταλήγουν στο να ενδιαφέρεσαι ειλικρινά για κάποια πράγματα και να μην το αισθάνεσαι σαν βάρος να σκέφτεσαι για αυτά».
Η Διεθνής Μαθηματική Ενωση τονίζει ότι ο Δασκαλάκης τιμάται γιατί «διαμόρφωσε κατανόησή μας για την υπολογιστική πολυπλοκότητα σε θεμελιώδη προβλήματα» που σχετίζονται με τα μαθηματικά και την οικονομία.
«Το έργο του ισορροπεί ανάμεσα στα μαθηματικά και στη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και αυτό δεν είναι τυχαίο», γράφει. Και προσθέτει: «Γιος δύο καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης στην Αθήνα, ο πατέρας του δίδασκε μαθηματικά και η μητέρα του ελληνική λογοτεχνία και Ιστορία, πέρασε τα παιδικά του χρόνια βυθισμένος όχι μόνο στην επιστήμη αλλά και στην βαθιά ανθρωποκεντρική κληρονομιά των Ελλήνων φιλοσόφων και θεατρικών συγγραφέων». Διαπίστωση που επιβεβαιώνει, στην ίδια συνέντευξη, και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, λέγοντας: «Είναι μια εξαιρετικά σημαντική κληρονομιά, την οποία φέρω. Με εμπνέει, με κρατά ταπεινό, είναι μια μεγάλη ευθύνη και μια πρόκληση».
Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό:
A Poet of Computation Who Uncovers Distant Truths
https://www.quantamagazine.org/computer-scientist-constantinos-daskalakis-wins-nevanlinna-prize-20180801/
και η ανακοίνωση του ΜΙΤ
«Ο Κωστής συνδυάζει την ικανότητα μιας εκπληκτικής τεχνικής δεξιοτεχνίας και το σπάνιο χάρισμα να επιλέγει και να ερευνά προβλήματα που είναι την ίδια στιγμή θεμελιώδη και ιδιαιτέρως σύνθετα», δήλωσε χθες η Daniela Rus, διευθύντρια στο Εργαστήριο Επιστήμης των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του Μ.Ι.Τ. Και πρόσθεσε : «Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι για αυτήν την άξια αναγνώριση της δουλειάς του συναδέλφου μας».
http://news.mit.edu/2018/constantinos-daskalakis-wins-prestigious-nevanlinna-prize-0801
O 37χρονος Έλληνα μαθηματικός Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο οποίος στα 27 του χρόνια έλυσε τον γρίφο του Νας και σήμερα διδάσκει ως καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, τιμήθηκε με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στα μαθηματικά, το Rolf Nevanlinna Prize.
Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (με βαθμό 9,98, με άριστα το 10), έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Berkeley, πριν τον προσλάβει η Microsoft και φύγει από εκεί, και έναν χρόνο μετά να γίνει, στα 28 του, επίκουρος καθηγητής στο ΜΙΤ.
Ο Δασκαλάκης είναι απόφοιτος του ΕΜΠ και πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ. Το βραβείο Νεβανλίνα είναι η κορυφαία διεθνής διάκρισή του μέχρι σήμερα και του ανοίγει το δρόμο για να συμμετάσχει πλέον στο «Φόρουμ της Χαϊδελβέργης», όπου κάθε χρόνο παίρνουν μέρος οι κάτοχοι των κορυφαίων μαθηματικών βραβείων (Fields, Abel, Turing και Nevanlinna). Εκτός από το βραβείο Rolf Nevanlinna ο Δασκαλάκης έχει τιμηθεί με τα παρακάτω βραβεία:
2017 Faculty Research Award
2017 Testing the Limits Award at 2017 Conference on Learning Theory (COLT 2017)
2015 Research and Development Award by the Vatican Giuseppe Sciacca Foundation
2013 Best Paper and Best Student Paper Award in the 14th Conference on Electronic Commerce
2012 Microsoft Research Faculty Fellowship
2012 Best Student Paper Award in the 13th Conference on Electronic Commerce
2011 X-Window Consortium Associate Professor Chair (from MIT)
2011 Ruth and Joel Spira Award for Distinguished Teaching (from MIT)
2011 SIAM Outstanding Paper Prize
2010 Sloan Research Fellowship in Computer Science
2009 NSF Career Award
2008 ACM Doctoral Dissertation Award
2008 Game Theory and Computer Science Prize, awarded by the Game Theory Society
2007 Microsoft Research Ph.D. Fellowship
2006 Best Paper Award in the 7th Conference on Electronic Commerce
Η Σατραπεία
Τι συμφορά, ενώ είσαι καμωμένος
για τα ωραία και μεγάλα έργα
η άδικη αυτή σου η τύχη πάντα
ενθάρρυνσι κ’ επιτυχία να σε αρνείται·
να σ’ εμποδίζουν ευτελείς συνήθειες,
και μικροπρέπειες, κι αδιαφορίες.
Και τι φρικτή η μέρα που ενδίδεις,
(η μέρα που αφέθηκες κ’ ενδίδεις),
και φεύγεις οδοιπόρος για τα Σούσα,
και πηαίνεις στον μονάρχην Aρταξέρξη
που ευνοϊκά σε βάζει στην αυλή του,
και σε προσφέρει σατραπείες και τέτοια.
Και συ τα δέχεσαι με απελπισία
αυτά τα πράγματα που δεν τα θέλεις.
Άλλα ζητεί η ψυχή σου, γι’ άλλα κλαίει·
τον έπαινο του Δήμου και των Σοφιστών,
τα δύσκολα και τ’ ανεκτίμητα Εύγε·
την Aγορά, το Θέατρο, και τους Στεφάνους.
Aυτά πού θα σ’ τα δώσει ο Aρταξέρξης,
αυτά πού θα τα βρεις στη σατραπεία·
και τι ζωή χωρίς αυτά θα κάμεις.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου