Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Θ. Αποστολάτος: Βαρυτικά κύματα η μελωδία του κόσμου


Τα βαρυτικά κύματα απλά. Ήθελα πολύ να είμαι στη συγκεκριμένη ομιλία, αλλά δεν τα κατάφερα. Ευτυχώς η ομιλία ανέβηκε στο διαδίκτυο και έτσι μπορούμε να την απολαύσουμε όλοι.  Ο Θ. Αποστολάτος είναι ένας εξαιρετικός εκλαϊκευτής της επιστήμης και αξίζει να τον ακούσετε και από κοντά.


1. Χώρος, χρόνος, βαρύτητα και η μελωδία που δεν ακούν τα αυτιά μας…

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του, ο Δρ. Αποστολάτος μας εισάγει σε βασικές έννοιες της φυσικής, όπως ο χώρος, ο χρόνος, η βαρύτητα, η σχετικότητα εξηγώντας παράλληλα το λόγο που παρά τις μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις και τα επιτεύγματα της σύγχρονης φυσικής, εξακολουθούν να «δουλεύουν» βασικές αρχές της νευτώνειας φυσικής.2. Οι υποψήφιοι «σαματατζήδες» της νύχτας (πηγές βαρυτικών κυμάτων)

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του, ο Δρ. Αποστολάτος μας λέει ότι ο Αϊνστάιν, παρόλο που οι εξισώσεις της σχετικοτητας προέβλεπαν ότι οι μαύρες τρύπες υπάρχουν, ο ίδιος τις απαρνήθηκε, κάτι που είναι «άδικο» καθώς σήμερα γνωρίζουμε ότι στο σύμπαν υπάρχουν πολλές μαύρες τρύπες, ενώ στη συνέχεια μας εξηγεί τον τρόπο δημιουργίας των περίφημων, πλέον, βαρυτικών κυμάτων. Χαρακτηρίζει δε σαματατζήδες της νύχτας τα αντικείμενα εκείνα που ενώ δεν εκπέμπουν κανένα φως, δεν εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα και επομένως δεν μπορούμε με κανένα τρόπο να τα δούμε είναι αυτά που παράγουν τα βαρυτικά κύματα.3. Έτσι «ακούμε» τα βαρυτικά κύματα!…

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της ομιλίας του, ο Δρ. Αποστολάτος αναφέρεται στην τεχνολογία ανίχνευσης των βαρυτικών κυμάτων, καθώς και στην αναμενόμενη επέκταση των σχετικών ανιχνευτών στα επόμενα χρόνια.
Ο Δρ. Θεοχάρης Αποστολάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήματος Φυσικής, Ε.Κ.Π.Α. εξηγεί τι κρύβεται πίσω από τη μεγάλη ανακάλυψη της ύπαρξης των βαρυτικών κυμάτων, στην εκδήλωση «Βαρυτικά Κύματα: Πλέον, μπορούμε να ακούσουμε τη μελωδία του Κόσμου» που διοργάνωσαν από κοινού το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών με στόχο την άμεση όσο και έγκυρη ενημέρωση για τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις και την παρουσίαση των μεγάλων ανακαλύψεων στο γενικό κοινό με τρόπο εύληπτο και κατανοητό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...