IG Nobel της τρελής επιστήμης 2018 Τα βραβεία

Mε σύνθημα «πρώτα σε κάνουν να γελάσεις, μετά να σκεφθείς», τα βραβεία Ig απονέμονται από το χιουμοριστικό επιστημονικό περιοδικό «Annals of Improbable Research».
Τα βραβεία Νόμπελ της τρελής επιστήμης 2018 (Ig Nobel) δίνονται σε αντισυμβατικές (και πολλές φορές άχρηστες) μελέτες και ανακαλύψεις, μερικές από τις οποίες δημοσιεύονται ακόμα και σε σοβαρά επιστημονικά περιοδικά.
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την 28η απονομή των Ig Nobel που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ:
Ποιος λοιπόν βραβεύτηκε με το Ig Nobel Φυσικής 2018; Κανένας! Φαίνεται πως οι δημοσιεύσεις των φυσικών την προηγούμενη χρονιά παραήταν σοβαρές.
Όσον αφορά τις άλλες επιστήμες βλέπουμε ότι το βραβείο Ig Ιατρικής δόθηκε στους Μαρκ Μίτσελ και Ντέιβιντ Γουάρτινγκερ, για την μελέτη τους σχετικά με την αποβολή της πέτρας από τους νεφρούς. Ένας ασθενής τους απρόσμενα ξεφορτώθηκε την πέτρα στις διακοπές του, όταν ανέβηκε στο τρομακτικό τρενάκι Big Thunder Mountain στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο πάρκο της Ντίσνεϊ στη Φλόριντα. Σύμφωνα με τη μελέτη, η πέτρα φεύγει καλύτερα (με πιθανότητα 64%) αν ο ασθενής κάθεται στην πίσω θέση του βαγονέτου από ό,τι στην μπροστινή (17%).

         

Το βραβείο Ιατρικής Εκπαίδευσης πήρε ένας Ιάπωνας γαστρεντερολόγος, ο Δρ Ακίρα Χοριούτσι, ο οποίος εφηύρε μια τεχνική αυτό-κολονοσκόπησης με τη χρήση ενός μικρού ενδοσκοπίου. Όπως είπε, οι Ιάπωνες παραδοσιακά φοβούνται τις κολονοσκοπήσεις και με τη νέα μέθοδο θα έχουν την ευκαιρία να την κάνουν μόνοι στο σπίτι τους, νιώθοντας λιγότερο άβολα.
Το Ig Λογοτεχνίας δόθηκε στη μελέτη μιας Νεοζηλανδής ερευνήτριας πάνω στην απελπισία, την οποία προκαλούν τα εγχειρίδια οδηγιών που συνοδεύουν τα διάφορα καταναλωτικά προϊόντα (γι’ αυτό, άλλωστε, συνήθως μένουν αδιάβαστα).
Το βραβείο Διατροφής πήγε σε ένα Βρετανό αρχαιολόγο, ο οποίος υπολόγισε ότι από άποψη θερμίδων και θρεπτικής αξίας δεν αξίζει να τρώει κανείς ανθρώπινο κρέας σε σύγκριση με τα κρέατα άλλων ζώων (όπως είπε, έκανε την έρευνα περισσότερο για ρίξει φως στις αρχαίες κανιβαλιστικές πρακτικές των πρωτόγονων ανθρώπων, παρά για να συμβουλεύσει τους σημερινούς ανθρώπους).
Το βραβείο Οικονομικών απονεμήθηκε σε ερευνητή που μελέτησε κατά πόσο είναι αποτελεσματικό να χρησιμοποιεί ένας εργαζόμενος κούκλες βουντού για να εκδικηθεί (τρυπώντας τις) το αφεντικό του. Συμπέρανε ότι όντως η εν λόγω πράξη ανακουφίζει με αποτελεσματικό τρόπο βραχυπρόθεσμα και χαρίζει ένα αίσθημα αποκατάστασης της δικαιοσύνης (αν και μακροπρόθεσμα καλύτερα να συζητήσει κανείς το θέμα με τον προϊστάμενό του).
Το Ig Χημείας δόθηκε σε έρευνα για το κατά πόσο το ανθρώπινο σάλιο είναι καλό καθαριστικό για τις σκονισμένες επιφάνειες (είναι), το βραβείο Βιολογίας σε Σουηδούς ερευνητές που έδειξαν ότι οι ειδικοί στα κρασιά μπορούν να καταλάβουν από τη μυρωδιά αν μια μύγα έχει πέσει μέσα σε ένα ποτήρι κρασί, ενώ το βραβείο Ειρήνης απονεμήθηκε σε Ισπανούς επιστήμονες για την μελέτη τους με τον εύγλωττο τίτλο «Βρισιές και κατάρες την ώρα της οδήγησης», που δίνει συμβουλές πώς θα γίνουν πιο ειρηνικοί οι δρόμοι.

πηγή: http://www.in.gr/2018/09/14/tech/ig-poioi-kerdisan-ta-nompel-trelou-epistimona/https://www.improbable.com/ig/winners/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις